Els advocats de l'equip de defensa dels presos polítics han reaccionat a l'anunci que serà Manuel Marchena, el magistrat que presideix la sala que ha de jutjar l'1-O, presidirà el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem. 

Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva del caso 1-O, considera que "els professionals de la justícia que han liderat atacs a l'independentisme obtenen recompenses".

Per a l'advocat i catedràtic en dret processal Jaume Alsono Cuevillas, aquesta designació "és un altre espectacle de la justícia" espanyola.  

D'advocat Gonzalo Boye apel·la directament el PSOE, argumentant que és molt fàcil que amb el seu govern, tota predicció sigui errònia. 

Segons ha confirmat la Moncloa el PSOE i el PP han tancat l'acord de renovació del poder judicial i decidint que presideixi el poder judicial a canvi de garantir una majoria progressista en el CGPJ. Marchena, autor intel·lectual de la causa contra els presos polítics, deixarà la presidència de la sala penal del Suprem i no dirigirà el judici del cas 1-O.

La consellera de Justícia, Ester Capella, també ha reaccionat al nomenament: "Més caiguda lliure", ha piulat. 

El coordinadior d'afers estrangers del president Quim Torra, Aleix Sarri, ha recordat que Marchena "és un dels responsables" de la repressió judicial contre els polítics catalans.