El col·lectiu de Coordinació d'Advocats Catalans ha fet públic aquest dilluns un manifest on defensa la legalitat d'una investidura a distància. Al text, que ja compta amb més de 300 adhesions de juristes i advocats, asseguren que aquest tipus d'investidura és possible segons la llei internacional, espanyola i catalana.

Per demostrar-ho, fan referència a la Declaració dels Drets Humans, on es concreta el dret de participació política i el de poder exercir funcions públiques. "Qualsevol limitació d'aquest dret debilita la democràcia", recorden.

D'altra banda, també citen el reglament del Parlament, on s'insisteix en "no tan sols el dret, sinó el deure" dels diputats electes a assistir a totes les sessions de la cambra. L'article 146 d'aquest mateix reglament, que detalla com ha de ser la sessió d'investidura, "no exigeix presència física" al candidat, "perquè en cas d'exigir-la podria ser un impediment en l'exercici del dret fonamental a la participació política", afirmen.

Per exercir aquest dret, segons la llei de Presidència de la Generalitat, poden utilitzar-se "xarxes de comunicacions o qualsevol altre mitjà telemàtic". L'única condició que posa és que es pugui "garantir la identitat de les persones que emeten i reben les comunicacions" i "l’autenticitat dels missatges transmesos, tant verbalment com per escrit".

Els juristes també defensen l'exercici del vot delegat, que podrien demanar els diputats a la presó, contemplat pel reglament "en determinats supòstis". Aquests no estan concretats, així que queda en mans de la Mesa decidir en quins casos pot utilitzar-se aquesta via. Dit això, recorden que "els drets fonamentals s'han d'interpretar amb el sentit més favorable al seu exercici".

Finalment, insten els "poders públics a remoure amb eficàcia i efectivitat aquells obstacles que impedeixin l'exercici del dret de participació política". 

advocats investidura 1

advocats investidura 2