L'advocat de Meritxell Serret i Toni Comín, Gonzalo Boye, i el de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, veuen els processos judicials dels polítics catalans com un "litigi estratègic" europeu. Alonso-Cuevillas considera que "allò que passi a fora tindrà efectes en el que passi a dins" i per aquesta raó creu que s'han de centrar a resoldre els "quatre litigis" a jutjats europeus per aconseguir millores en la resta de processos judicials oberts a l'Estat espanyol.

En aquesta línia, Boye ha demanat "paciència" i que, quan s'hagin resolt les euroordres que hi ha actives, treballin "tots junts" pel "problema", que segons el lletrat "està a Madrid". Els dos advocats han coincidit en una taula rodona durant el primer Congrés Català en Defensa de l'Estat de Dret que ha organitzat Òmnium Cultural.

En aquest acte també hi ha participat l'advocat d'Anna Gabriel, Olivier Peter, qui ha afirmat que els jutjats espanyols han iniciat "una batalla que va més enllà del cas català", ja que "el que passa aquí podria anar més enllà en altres capitals europees". Peter, però, ha recordat que a Suïssa "no hi haurà extradició si és un delicte polític".

De fet, l'advocat de Gabriel creu que "la batalla de relats" sobre si hi va haver violència o no, "no significa que es permeti l'extradició", ja que s'hauria de justificar una violència equivalent a crims de guerra o atemptats terroristes perquè la justícia suïssa acabi permetent que Anna Gabriel o Marta Rovira siguin retornats a l'estat espanyol.

També s'hi ha referit la professora de Dret Internacional i Drets Humans a Ginebra, Neus Torbisco, quan ha assegurat que un "delicte polític no pot existir en una democràcia perquè no hi ha delicte en l'exercici dels drets humans" i per això Torbisco ha apuntat que malgrat que els delictes polítics segueixin presents en molts codis penals, "gairebé mai s'apliquen", ja que la majoria d'actes que formen part del delicte "hem passat a reconeixe'ls com a drets de protesta i manifestació".

Torbisco també creu que l'estat espanyol ha demostrat "una fragilitat" amb la judicialització del cas català perquè s'ha convertit en "un estat que no pot debatre a les esferes corresponents a un assumpte polític" i per això creu que la mostra d'aquesta "fragilitat" és l'ús de la "repressió".

Alonso-Cuevillas també ha afirmat que l'auto enviat pel jutge Llarena als tribunals alemanys era "tècnicament infumable" malgrat que s'esperava "una obra d'enginyeria". Per això s'ha mostrat "optimista" amb els quatre casos oberts en tribunals europeus, ja que "els fets que descriu la malversació no hi ha per on agafar-ho".

Tant Alonso-Cuevillas com Boye han marcat el mes d'agost com a límit per veure com es resolen els diferents casos oberts però ha avançat que possiblement es presentarà d'aquí a poc "una iniciativa per canalitzar les ganes per fer alguna cosa efectiva" enfocada a la ciutadania, tot i que no ha volgut donar detalls i s'ha volgut desvincular de la proposta.