"Els han empresonat perquè volen condicionar els clients, els seus advocats i sobretot perquè volen atemorir qualsevol sentiment d'autodeterminació que hi pugui haver a Espanya". Això és el que asseguren els advocats dels consellers empresonats a Madrid: Jaume Alonso Cuevillas (defensa de Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs i Joaquim Forn ) i Andreu Van den Eynde (defensa d'Oriol Junqueras, Carles Mundó, Dolors Bassa i Raül Romeva) en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Els dos lletrats han volgut començar explicant que aquesta matinada han treballat fins tard preparant recursos contra la presó provisional dels consellers i que presentaran aquest mateix dilluns al matí, han coincidit en afirmar que "La presó preventiva és la mesura més extraordinària".

Segon Van den Eynde, la justícia espanyola els dona poc marge perquè "volen que declarem ràpid i sense garanties; tenen una estratègia on la presó juga el paper d'amenaça". Per la seva banda, Cuevillas ha volgut afegir que tota aquesta rapidesa en el procés judicial "ha estat per acontentar els de l''a por ellos'".

Tot i això, l'advocat dels consellers del PDeCAT ha llençat un missatge de tranquil·litat indicant que "el magistrat que atendrà els membres de la Mesa aquest dijous serà més garantista per això hem d'estar convençuts que la Mesa tornarà a casa". Van den Eynde ha recordat que ara mateix "hi ha 4 tribunals diferents que estudien el mateix cas", es refereix al Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional, el Tribunal Supreior de Justícia i un jutjat d'instrucció de Barcelona.

En la mateixa línia, Cuevillas ha afegit que el Tribunal Suprem hauria de reclamar la competència a l'Audiència Nacional per jutjar "aquest suposat delicte de rebel·lió", però que això es podrà fer un cop passin les eleccions del 21-D quan els imputats recuperin la seva condició d'aforats. 

Finalment, han subratllat que si tot el procés s'està realitzant fora de Catalunya és per evitar concentracions davant els tribunals, un fet que els sorprèn ja que ambdós asseguren que "un magistrat ha de poder assimilar la pressió".