Advocats d'arreu de Catalunya estan unint forces signant un manifest que denuncia la darrera maniobra del Tribunal Superior de Justícia e Catalunya (TSJC) contra la defensa de l'exvicepresident del Parlament Josep Costa. Dimecres de la setmana passada, el dirigent independentista va denunciar que el TSJC li ha adjudicat un advocat d’ofici per al judici de la Mesa del Parlament, que presidia Roger Torrent, previst pel 5, 6 i 7 d’octubre. Josep Costa exerceix la seva defensa en el cas de la Mesa (ho pot fer en estar col·legiat) i el TSJC va acordar aquesta mesura adduint que Costa pot no presentar-se al judici i provocar-ne la suspensió. Per Costa, aquest argument no té cap “raonament jurídic”, i pot “violentar el seu dret a la privacitat i el secret professional”.

Davant la decisió del TSJC, i la posterior acceptació per part de l'Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) que ja li ha assignat un advocat d'ofici, Antoni Fitó, els signants del manifest creuen que "no només està vulnerant el dret de defensa de l’acusat, que ha manifestat que es defensarà ell mateix, sinó que trasllada a l’advocat designat d’ofici una responsabilitat que no li pertoca, en haver de decidir entre fer d’advocat d’en Josep Costa - seguint la designa de l’ICAB i tal i com pretén el TSJC-; o bé respectar el dret de defensa i el Codi Deontològic de la professió (atesa la voluntat d’en Josep de defensar-se a ell mateix)". 

 

Molestos amb l'ICAB

Els signants estan molestos amb l'ICAB i consideren que hauria d'haver rebutjat la "ingerència del TSJC en la llibertat de l’advocat Josep Costa i Rossell" i atorgar-li l’empara que tot Col·legi professional ha de donar als seus Col·legiats, quan aquest ha escollit exercir el dret d’autodefensa. El requeriment del TSJC a l’ICAB es sustenta en la presumpció que l’acusat podria no presentar-se al judici oral generant la seva suspensió. "La decisió de designar-li un advocat d’ofici 'ad cautelam' sense que l’acusat ho hagi demanat és una mesura processal que vulnera un dret tant essencial i constitucional com el dret de defensa. És una transgressió jurídica que, sembla, el Col·legi de l’Advocacia no li dona valor però que és la columna vertebral de la professió", indica el manifest dels advocats.

"El Torn d'Ofici és un servei públic establert per garantir l'assistència i la defensa de les persones que sol·licitin un advocat o una advocada d'ofici quan aquests no en tenen o no en designin un quan sigui preceptiva la seva intervenció", expliquen els ideòlegs del text, al mateix temps que recorden que "no existeixen els advocats reserves". El manifest subratlla que qualsevol ciutadà té dret a escollir el seu advocat i que, per tant, l'ICAB hauria d'haver estat "ferm en la defensa dels col·legiats".

Per tot això, els advocats signants denuncien "la manca de diligència de l’ICAB en la vetlla i empara del dret de defensa d’un company que ha decidit autodefensar-se en la seva pròpia causa i lamentem que una Institució del dret tant important com l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona hagi renunciat a la defensa dels seus professionals per complir primer amb un requeriment judicial injust i injustificable". Finalment insisteixen en que els col·legiats de l'ICAB i els seus drets haurien d'estar per sobre de "lleialtats institucionals mal enteses".