El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha decidit celebrar la sessió solemne de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, el seu patró, aquest divendres a porta tancada, sense discursos de polítics i sense la presència de la premsa. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, assistirà a l'acte, que comença a les cinc de la tarda, mentre que la consellera de Justícia, Ester Capella, tenia previst ser-hi però finalment no hi podrà anar per motius d'agenda.

El febrer de l'any passat, en plena aplicació de l'article 155 i sense Govern, la màxima autoritat va ser el president del Parlament, Roger Torrent, que va fer referència als "presos polítics", cosa que va provocar el retret del llavors ministre de Justícia, Rafael Catalá, i que el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, s'aixequessin i marxessin en senyal de protesta.

Aquest 2019 l'acte solemne de la festvitat de Sant Raimon de Penyafort es farà sense que els mitjans de comunicació puguin seguir-lo en directe, com ja va passar amb l'acte que va organitzar el Col·legi en motiu de la celebració del 40 aniversari de la Constitució i en el qual hi va participar Alfonso Guerra.

Format petit

En els últims anys, l'acte solemne de Sant Raimon, on es donen diverses medalles commemoratives, se celebrava en auditoris de gran capacitat, com el Palau de Congressos de Catalunya, i hi intervenien, entre d'altres, el degà de l'ICAB, el conseller i el ministre de Justícia, o fins i tot el president de la Generalitat, a més de comptar amb la presència del president del TSJC, del fiscal superior i altres altes autoritats del món jurídic, acte que podia ser seguit en directe pels mitjans de comunicació.

El 2018, amb la nova junta directiva de l'ICAB -presidida per  i en plena aplicació del 155, l'acte es va fer a la seu del Col·legi d'Advocats, en un recinte molt més petit i els mitjans de comunicació el van seguir des d'una sala annexa mitjançant una pantalla gegant. La màxima autoritat de Catalunya present a l'acte era Torrent, i en el seu discurs va fer referència a la situació política i judicial del país i va anomenar els polítics independentistes empresonats com a "polítics presos", fórmula lingüística que va enutjar diversos dels presents, entre els quals Barrientos i Bañeres, que van marxar. També la degana, Eugènia Gay es va enfadar amb Torrent.

Aquest any, ja amb Govern, la directiva de l'ICAB ha decidit fer l'acte sense que els mitjans el puguin seguir en directe i sense que els càrrecs polítics facin discursos. La màxima autoritat serà la ministra Delgado, mentre que la consellera Capella, que inicialment havien d'assistir-hi, finalment no ho farà.