El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha retret al president del Parlament, Roger Torrent, la intervenció en què ha denunciat la regressió dels drets i les llibertats fonamentals i l'existència de presos polítics a l'Estat espanyol. "Això està fora de lloc", li ha dit en acabar l'acte i abans que Torrent abandonés el Col·legi d'Advocats on s'han pronunciat els parlaments amb motiu de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort.

Catalá no n'ha fet referència en el seu parlament davant els membres del Col·legi, però ha expressat també públicament el seu malestar en declaracions posteriors. "El president s'ha equivocat, aquest no és un fòrum per fer política, és un fòrum professional. S'ha equivocat de discurs, de formes i de manera de fer política", ha lamentat en unes breus declaracions.

El ministre ha admès que havia retret al president que la intervenció havia estat fora de lloc. "Crec que t'has confós", ha explicat que li havia dit.

El titular de Justícia ha assegurat que entenia la protesta d'alguns dels presents que han abandonat la sala fins que ha acabat Torrent. De fet, ha donat a entendre que ell mateix hauria marxat. "M'he mantingut per respecte al Col·legi i la degana. Eren afirmacions totalment falses. Dir que no hi ha llibertats, entenc que hi hagi persones que manifestin la seva disconformitat sortint de la sala", ha admès.

Pel ministre no ha passat desapercebut el fet que Torrent ha arribat un quart d'hora tard, en una clara maniobra per evitar haver de fer la protocol·lària salutació a la porta, i ha expressat el malestar davant l'espera a què ha obligat aquest gest.

Durant les seves declaracions, el ministre ha atribuït aquests incidents al fet que "hi ha un desenfocament del que significa fer política avui a Catalunya i Espanya, en el segle XXI".

En aquest denúncia de la situació política catalana, el ministre fins i tot ha retret que no hi hagués un candidat a la presidència de la Generalitat i que segueixi sense celebrar-se la sessió d'investidura. Amb tot, en ser interrogat, ha assegurat que no té opinió sobre si Jordi Sànchez pot ser candidat a la presidència. "Una persona que està a presó, perquè així ho ha decretat un jutge independent en un estat de dret, una persona que està fugida de la justícia, que està sotmesa a un procés judicial que pot comportar una inhabilitació... no és la millor circumstància per tenir l'exercici d'un mandat durant quatre anys", ha advertit.

Amb tot, ha conclòs que podrà ser president qui així decideixi el Parlament Catalunya "si té les condicions suficients per poder-ho exercir quotidianament i atenent les seves responsabilitats".