L'advocat internacional de Jordi Cuixart, Olivier Peter, veu l'ONU i la comunitat internacional "preocupada" per les "vulneracions de drets humans a l'Estat espanyol". Així ho ha assegurat després d'assistir a l'examen periòdic sobre drets humans que ha passat Espanya aquest matí a Ginebra. Segons Peter, les nombroses demandes i recomanacions dels estat membres de l'ONU a Espanya sobre drets com la llibertat d’expressió i el dret a la manifestació pacífica constaten aquest preocupació.

Així ho ha afirmat en declaracions a la premsa a la sortida de la seu suïssa, on ha destacat també que països com Alemanya hagin mostrat la seva preocupació per la Llei Mordassa o que Bèlgica hagi demanat a Espanya quin és el seguiment que pensa donar a les recomanacions del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU, que va demanar la llibertat dels Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras. En aquest punt, ha exigit novament el compliment d’aquesta petició i posar fi a la judicialització del conflicte català.

Amb tot, Peter ha fet un "balanç positiu" de com els Estats han interrogat Espanya i ha assegurat que s'ha aconseguit "posar sobre la taula" i "demanar comptes" de les vulneracions de drets a Catalunya. L'advocat ha explicat també que Espanya havia assistit a la sessió amb "por" i ha lamentat que no hagi contestat algunes de les preguntes i hagi intentat silenciar "les problemàtiques de Catalunya", però s'ha felicitat de que "no hagin aconseguit" perquè el conflicte català "ha sortit en una desena d'intervencions".