La segona part de la declaració de Diego Pérez de los Cobos ha mostrat un tinent coronel nerviós i un pèl crispat. Les preguntes de l'advocada de Josep Lluís Trapero, Olga Tubau, no li han agradat gens perquè el posaven contra les cordes.

Si tots els cossos tenien la mateixa ordre de la Fiscalia i el TSJC d'impedir el referèndum, per què de los Cobos només fa responsable de la "inacció" als Mossos d'Esquadra? Per què no van actuar Guàrdia Civil i el CNP per blindar els punts de votació dies abans? Sobre aquesta tesi ha fixat l'interrogatori Olga Tubau i De los Cobos ha acabat perdent els nervis i fent-se un embolic per justificar la seva feina i l'actuació dels cossos i forces de seguretat de l'estat que ningú no ha entès. 

La declaració ha estat tan delirant en alguns moments que el tinent coronel ha acabat dient que qui dirigia l'operatiu policial era la magistrada Mercedes Armas, que és qui va signar les interlocutòries del TSJC que es requerien impedir el referèndum. Olga Tubau ha estat capaç de donar la volta i de concloure que la interpretació de Trapero sobre que Pérez de los Cobos no podia donar ordres als Mossos era correcta.

 

 

Diego Pérez de los Cobos, veient la direcció que prenia l'interrogatori, ha matisat algunes de les coses que va dir ahir davant la Fiscalia visiblement segur. La seguretat d'ahir ha desaparegut completament i en alguns moments el tinent coronel era un sac de nervis. 

 

 

Les càrregues

Avui Diego Pérez de los Cobos ha explicat per què va carregar la Guàrdia Civil i el CNP. Va ser una reacció davant la inacció dels Mossos d'Esquadra i per donar una imatge de fortalesa i unitat.

 

 

Contra Trapero de nou

Durant l'interrogatori Diego Pérez de los Cobos s'ha assegurat que quedés clar que les formes del major no van ser les més correctes i que el canvi d'interlocutor –Ferran López és qui assistia a les reunions– "no va afectar el contingut del pla dels Mossos d'Esquadra, va afectar les formes".

Pérez de los Cobos ha destacat al llarg de la seva declaració que el més important no era tant el pla que havien activat els Mossos, sinó que "el que importava era si havia o no hi havia voluntat" de tancar col·legis. El tinent coronel diu que li va preguntar fins a tres cops a Ferran López i que el comissari va dir que estigués tranquil, que en tancarien molts. 

Diego Pérez de los Cobos s'ha desviat una mica del relat d'ahir. Quan li va preguntar la Fiscalia, va assegurar que mai s'havia parlat dels binomis en les reunions de coordinació prèvies a l'1-O. Avui ha dit que sí que es va parlar "de dotacions de petita entitat", variant una mica el discurs i en prevenció al que pugui explicar Ferran López demà, que està citat a declarar.

 

 

Diego Pérez de los Cobos ha mantingut que era el coordinador, però que no tenia cap autoritat sobre els cossos i ha seguit mostrant desconfiança cap a Josep Lluís Trapero quan ha atacat el major: "El senyor Trapero es mostrava reticent a tot el que suposava aplicar dispositius per impedir el referèndum. La actuació ideal era fent-ho amb els Mossos sent conscients que no posarien tota la carn a la graella".

I davant aquesta exposició Olga Tubau ha posat contra les cordes el tinent coronel dient que segons les ordres de la Fiscalia hauria d'haver activat els altres cossos de seguretat i haver posat els mitjans per impedir el referèndum.