La coordinadora de l'Advocacia de Catalunya ha denunciat aquest dissabte que la resolució del Tribunal Suprem (TS) que revoca el tercer grau als presos polítics té un caràcter "exemplaritzant" i "vulnera greument el dret de defensa de la població penitenciària".

En un comunicat, aquest grup de juristes demana empara als Col·legis de l'Advocacia i al Consell de l'Advocacia de Catalunya perquè es posicionin davant el que consideren "un atac tan greu als drets fonamentals i perquè tramitin la corresponent queixa al Consell General del Poder Judicial".

La coordinadora recorda que són els jutjats de vigilància penitenciària els encarregats de tutelar els drets dels presos, segons disposa la Llei Orgànica del Poder Judicial, que se sustenta sobre els principis de legalitat i de resocialització, de manera que la seva finalitat "no és retributiva".

"I és precisament aquest caràcter retributiu i exemplaritzant el que estem patint amb la intervenció del Tribunal Suprem en les classificacions penitenciàries dels presos polítics, i el que és més greu, afectarà tota la població reclusa", sostenen en el comunicat.

"S'han barrejat de facto els tres poders de l'Estat"

Els juristes asseguren que en el procés "s'han barrejat de facto els tres poders de l'Estat, modificant les competències objectives de cada òrgan judicial, amb interpretacions que han permès entrar de forma directa com a Tribunal Sentenciadr a revisar un règim de classificació penitenciària".

"Aquest fet és novament un símptoma del 'warfare law' (guerra judicial) de l'Estat i dels seus Tribunals", sostenen.

La coordinadora conclou assegurant que el règim penitenciari "no compleix el principi de resocialització" i que "s'està aplicant un règim de punició fixant regles especials que no s'han fixat en d'altres casos o que han estat molt més laxes".

El Suprem va revocar ahir la semillibertat als nou presos independentistes i també va deixar sense efecte l'aplicació de l'article 100.2, que els permetia sortides laborals i de voluntariat complint condemna en segon grau, en concloure que no està connectat amb la seva reinserció.