L'economista Xavier Sala-i-Martín ha advertit Espanya que, després de l'informe de l'ONU que qüestiona l'empresonament dels presos polítics catalans, hauria de tenir clar que cap Estat pot traspassar les "línies vermelles" d'empresonar dissidents. Però en realitat no era una expressió seva, sinó la que va utilitzar la secretària d'Estat d'España Global, Irene Lozano, quan l'ONU va fer un informe semblant sobre Veneçuela.

"La detenció dels presos polítics que porten empresonats més d'un any, ha estat qualificada per Nacions Unides d'il·legal, arbitrària i realitzada per motius polítics. És a dir, es tracta sense reserves de presos polítics i només es pot exigir la seva immediata posada en llibertat", ha indicat parafrasejant Lozano. 

"Hi ha algunes línies vermelles que quan són traspassades per qualsevol règim haurien de saltar les alarmes dels demòcrates. I crec que empresonar els dissidents és una línia vermella que cap demòcrata hauria de deixar passar com a desapercebuda", ha apuntat també copiant.

Sala-i-Martín ha rigut dels comentaris i insults que li han fet "unionistes annexionistes" sense tenir en compte que parlava per boca de la secretària d'España Global.