El Frankfurter Allgemeine Zeitung, considerat el primer diari alemany, ha manifestat en una anàlisi del seu responsable d'internacional, Klaus-Dieter Frankenberger, que els resultats de les eleccions espanyoles fan encara "més difícil" trobar una solució al conflicte de Catalunya amb l'Estat. La tercera via queda tocada.

Segons el diari, "després de les eleccions el marge per a una solució raonable del conflicte de Catalunya encara és menor, i creixeran les posicions irreconciliables". "Els electors espanyols que s'oposen de forma vehement a la independència de Catalunya i que estan a favor d'un Estat central fort han afavorit els partits conservadors o de dreta nacionalista", assenyala. També considera que s'ha "radicalitzat" una part del moviment independentista.

Frankfurter

"El pèndol nacional", títol del Frankfurter Allgemeine

Aquest nou mapa polític difìcultarà una solució dialogada amb Catalunya, apunta el diari, també per la feblesa aritmètica que tindrà el nou executiu espanyol. "El marge per al diàleg i un enfocament raonable de la solució encara serà més petit", insisteix. I apunta que aquest segurament "és el principal missatge d'aquestes eleccions".

Segons el rotatiu, el president espanyol, Pedro Sánchez, "no tindrà ni la força ni els suports suficients" per tirar endavant grans iniciatives. "I és qui s'haurà de tornar a ocupar del gran problema de Catalunya", recorda.

Recomana prevenció a partir d'ara amb Espanya. "Espanya segueix essent proeuropea, però aquest resultat reflecteix també els condicionants: en molts països són de tot menys clars", afegeix.