El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha advertit als partits polítics espanyols i a la judicatura que no guanyessin l'independentisme català per esgotament. L'endemà de la Diada, Esteban ha afirmat que el que fa falta és "buscar una solució política".

Esteban, en declaracions a RNE, ha assegurat que les forces sobiranistes han de fer una reflexió de la realitat i la situació i creu que "estaran en aquest procés, uns més i uns menys," però evidentment "la classe política espanyola, els grans partits polítics espanyols, la judicatura espanyola haurà de fer també una reflexió sobre tot això".

"No s'esgotaran"

"Això no és guanyar a l'altre per esgotament perquè no s'esgotaran els nacionalista catalans, no desapareixeran els independentistes catalans, hi podrà haver valls, moments però el problema continua sent allà. A Euskadi la cosa és tranquil·la i intentem que les coses vagin d'una manera raonable, però és un tema que també s'haurà d'abordar en el futur", ha manifestat.

Per tant, no creu que vagi a funcionar la tàctica d'"esgotar-los pel pas del temps, per simple inanició" perquè "aquest sentiment i aquest ressentiment està allà". Per això, ha indicat que cal ser "intel·ligent políticament" i afrontar la solució per buscar un acord.

"Això no pot ser ni a cop de sentència, ni a cop de 155, ni a cop de decretàs i, per l'altre costat, han de veure quin número representen, la complexitat de la societat i, sobretot, també de la geopolítica a l'Europa que estem posats", ha afegit.