L'advertència de Carles Puigdemont per Sant Jordi: "La llengua se'ns pot quedar a les mans". Així s'ha expressat aquest dimarts en la presentació del seu nou llibre Retornem-hi, un recull de les conferències a Elna i Brussel·les. En una intervenció des d'Estrasburg emesa a YouTube, el candidat de Junts a les eleccions catalanes ha demanat a la societat catalana "arromangar-se" per afrontar les "amenaces greus i profundes" que des del seu punt de vista assetgen el país. Unes amenaces i uns "senyals d'alarma" que afecten el català, entre altres.

🟡 Eleccions a Catalunya 2024: Dates, calendari, vot per correu i candidats

Puigdemont ha afirmat que des de Junts no pararan fins que el català "tingui l'estatus europeu que ha de tenir i ocupi el lloc central de la societat catalana", alhora que ha dit que treballaran perquè sigui "llengua d'integració de nouvinguts" i per poder viure en català "de manera normal". Pel que fa al llibre, ha explicat que marca el que considera que ha de ser el full de ruta de l'independentisme català. És a dir, que totes dues conferències tenen "un fil conductor", que és aixecar la moral del col·lectiu independentista.

Senyals d'alarma per actuar

"Tant li fa on mirem. Hi trobarem sempre senyals d'alarma que ens empenyen a actuar", ha assegurat el candidat de Junts, que ha afegit que "les ganes de desmoralitzar o de derrotar-nos dels uns i dels altres, dels que manen a Madrid i dels que han tingut la responsabilitat a casa nostra, expliquen que ningú hagi atès aquestes alarmes i ara és hora que les atenguem". 

Retornem-hi, Puigdemont demana "que ens posem a treballar, que ens arromanguem, perquè les amenaces són tan evidents, són tan greus, tan profundes, que si no ens arromanguem i ens posem a treballar i ens reactivem ens pot quedar el país a les mans". És així que ha afegit que "la llengua, com el país, se'ns pot quedar a les mans si no la cuidem, si no la parlem, si no la defensem", alhora que ha assegurat que Junts no pararà fins que la llengua catalana "tingui l'estatus europeu que es mereix i ocupi l'espai central de la societat catalana que a alguns els molesta que ocupi". Finalment, s'ha compromès a treballar perquè el català sigui "una llengua d'integració dels nouvinguts". "Volem viure plenament en català, hi tenim el dret, i ho hem de fer de manera natural", ha conclòs.

Una exposició sobre el Dalai Lama

D'altra banda, Puigdemont ha tancat la seva etapa d'eurodiputat amb una exposició sobre el Tibet al Parlament Europeu. Concretament, ha inaugurat a Estrasburg una exposició sobre els "quatre compromisos" del Dalai Lama. "És un honor donar veu als representants d'un poble oprimit que lluita per la seva supervivència en una de les meves últimes activitats com a eurodiputat", ha dit en una breu intervenció. Al seu torn, Rigzin Genkhang, representant de la comunitat a Brussel·les, ha desitjat "sort" al candidat de Junts en les eleccions catalanes i li ha entregat un mocador tradicional al Tibet, una katha.

Coincidint amb Sant Jordi, Puigdemont li ha regalat una rosa i un llibre. El candidat de Junts ha destacat que és una celebració "símbol de la civilització". "La rosa simbolitza el triomf del bé sobre el mal i els llibres el triomf sobre la barbàrie. Que tots els dies siguin Sant Jordi!", ha dit. També ha assegurat que, "tot i la distància", se sent molt "proper" a la causa tibetana: "És una lluita de resistència no violenta que contrasta amb l'actitud autoritària del règim xinès".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!