El president a l'exili Carles Puigdemont participarà en les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12-M com “el candidat de la restitució”. En una conferència a Elna, a la Catalunya Nord, Puigdemont ha anunciat que serà el líder de Junts en aquest nou procés electoral. L'objectiu que es planteja és “fer possible la restitució de la presidència il·legalment destituïda pel 155". En assumir aquest objectiu, ha de renunciar a formar part de les llistes a les eleccions al Parlament Europeu del pròxim 9 de juny. Puigdemont ha assegurat que "deixarà definitivament l'exili" i tornarà a Catalunya si disposa d'una majoria parlamentària que li permeti ser investit, encara que els jutges "es neguin a complir la llei". En conseqüència, Puigdemont ha demanat que la candidatura del 12 maig vagi "més enllà" de les sigles de Junts per Catalunya.

Puigdemont ha anunciat la seva candidatura en un acte a l’auditori de l’Ajuntament d’Elna, davant 1.400 assistents i 70 periodistes acreditats, segons informació facilitada per Junts. En l'acte, també ha estat acompanyat de tota la plana major de Junts, des de Laura Borràs i Jordi Turull, fins a Xavier Trias, Josep Rius, Mònica Sales, Albert Batet o Lluís Puig. La benvinguda ha anat a càrrec de l’alcalde d’Elna, el comunista Nicolas Garcia. El vídeo íntegre amb el seu discurs el podeu recuperar a contiuació:

 

 

El president a l'exili ha justificat la seva decisió de presentar-se perquè “no podria explicar que, després de sis anys i mig defensant la presidència a l’exili, ara que s’obre l’oportunitat de fer possible la restitució, defugís aquesta responsabilitat”.

En aquest sentit, i “per no deixar dubtes al respecte” ni deixar marge a “especulacions interessades”, Carles Puigdemont també ha anunciat que “renuncia” a formar part de la llista a les eleccions europees, com era el seu pla inicial, per “sumar els màxims esforços a l’objectiu principal”. Aquest objectiu, ha continuat, és “culminar amb èxit el procés d’independència que vam engegar l’octubre del 2017”.

Si bé ha defensat que la seva aposta seria per una “llista unitària” com la de Junts pel Sí, Puigdemont ha admès les “resistències” d’ERC. Per això, ha assegurat que la seva candidatura “ha d’anar més enllà” de Junts per Catalunya i “incorporar perfils i suports provinents d’altres sectors”.

En la seva conferència, Carles Puigdemont ha volgut diferenciar la seva estratègia de negociació amb el PSOE de la que ha seguit ERC. “No sé les vegades que s’ha reunit la taula de diàleg; sí que sé les vegades que s’ha reunit a Suïssa”, ha etzibat. I ha fet un símil futbolístic: “No és el mateix reunir-se a la Moncloa, que és com jugar al Bernabeu amb l’àrbitre i el VAR a favor dels locals, que fer-ho a Suïssa amb mediació internacional, que és com jugar a Wembley amb àrbitres neutrals”.

A continuació podeu recuperar el discurs íntegre del president Carles Puigdemont en un document en PDF.

 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!