El portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando, s’ha mostrat “convençut” aquest dimarts que el PNB “serà coherent” i “no votarà amb els que han votat en contra dels pressupostos” per “destruir o acabar” amb els comptes acordats entre el govern espanyol i els propis nacionalistes bascos. És el que passaria, ha dit, en el cas que prosperés la moció de censura o es dissolguessin les Corts espanyoles per a la convocatòria d’unes eleccions, fet que “evitaria precisament que els pressupostos tiressin endavant”. En tot cas, Hernando ha apuntat que aquesta és una decisió que “correspon al PNB, que és un partit democràtic que té els seus portaveus per dir el que pensen sobre aquesta qüestió”. En tot cas, Hernando considera “extraordinàriament destacat” que “hi hagi gent que estigui aprovant uns pressupostos dimecres i demanat eleccions divendres”, en referència a Ciutadans, perquè “l’excusa de la sentència de Gürtel és oportunista”.

En roda de premsa al Congrés, Hernando ha retret al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que impulsi de manera “irresponsable” una moció de censura de la qual —ha dit— “només s’alegren els especuladors financers i els independentistes”. 

Segons Hernando, la moció de censura “no té ni cap ni peus” i “no representa els interessos d’Espanya”. “És una moció irresponsable perquè està generant inestabilitat amb la borsa i la prima de risc”, ha dit abans de retreure a Sánchez que les empreses que cotitzen a la borsa hagin perdut “més de 25.000 milions d’euros en cotització”. 

El portaveu del PP també ha rebutjat la convocatòria d’unes eleccions anticipades o la celebració d’una moció de censura “instrumental”, tal com demana Ciutadans després de la sentència de la trama Gürtel i la presentació de la moció de censura per part de Pedro Sánchez. “Espanya no necessita convertir-se en la segona Itàlia d’Europa”, ha dit.

Segons Hernando, una moció de censura instrumental seria “un frau constitucional” perquè va ser descartada expressament pels pares de la Constitució. Per això ha demanat al líder de Ciutadans que “rectifiqui aquest tipus de peticions”, perquè “Espanya no necessita eleccions ni mocions de censura instrumentals” quan “els espanyols ja es van pronunciar fa un any i set mesos” i cal “respectar aquest resultat”.