El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha insistit que els socialistes intentaran un govern en solitari amb Podem com a soci preferent a l'estil del govern portuguès, tot i que ha admès que de vegades una cosa és el que es vol i una altra el que es pot.

"Quan comencin les negociacions de veritat veurem si és possible el plantejament o si cal adaptar-lo", ha afegit en una entrevista a Els Matins de TV3. En aquest context, ha avisat Podem que des del 2015, quan es van negar a col·laborar amb el PSOE, han anat retrocedint en vots. Respecte al diàleg entre governs després del 28-A, Iceta aposta per contactes "discrets" en espera que hi hagi les condicions per a una negociació amb resultats, un escenari que no situa fins després de la sentència de l'1-O i de les pròximes eleccions al Parlament.

"El PSOE buscarà una fórmula que li permeti governar. Vam dir que volem un govern en solitari amb suports externs, i això és el que s'intentarà. Això és el que tu vols i després hi ha el que tu pots", ha insistit per deixar obertes altres possibilitats.

Iceta s'ha referit a Podem com a soci prioritari, però ha defensat que un govern de coalició "no seria la millor fórmula per garantir l'estabilitat". El líder dels socialistes catalans ha recordat que en els deu mesos del govern Sánchez no hi ha hagut un govern de coalició i no li sembla lògic que hi sigui després del resultat del 28-A, en què el PSOE ha guanyat diputats i el partit d'Iglesias n'ha perdut.

El primer secretari del PSC s'ha dirigit a Podem per recordar-li que "cada cop que s'ha volgut posar en contra li ha anat molt malament". D'aquesta manera, s'ha referit a l'expressió d'Iglesias, que ha promès ser una "roca" amb la reclamació d'un govern de coalició. "Volem un model de govern que ha funcionat; el resultat a les urnes ens avala i mirarem de fer això", ha resumit Iceta.

Pel que fa als partits independentistes, Iceta ha defensat que no es pot subordinar l'estabilitat de l'estat espanyol a partits que "no estan per l'estabilitat". Una altra cosa, segons ha apuntat, és que en l'àmbit parlamentari s'ha de parlar amb tothom.

Iceta no sap si hi ha pressions del món econòmic per a un acord PSOE-Cs i ho atribueix a "opinions". Després remarca que els sindicats s'han expressat en un altre sentit. De fet, Iceta no entén per què hi ha "tant de neguit" per si hi ha un acord amb Cs. Segons Iceta, el partit d'Albert Rivera "s'ha radicalitzat en un sentit conservador i anticatalanista", i això els "inhabilita" per ser socis del PSOE.

Diàleg polític "discret"

El líder del PSC ha donat per fet que es reprendrà el diàleg institucional entre governs després de les eleccions, i ha qualificat de "gran èxit" que durant l'etapa de Sánchez s'hagin recuperat les comissions bilaterals. Pel que fa al diàleg més polític, ha apostat perquè primer s'abordi el debat dins de Catalunya perquè si no, segons ha dit, "difícilment es podrà avançar".

Iceta creu que s'haurà de passar per una fase "més discreta" en el diàleg polític "sense posar moltes condicions ni formalitats". El líder dels socialistes catalans insisteix que no creu que hi hagi les condicions per a un diàleg amb resultats fins després de la sentència de l'1-O i de les pròximes eleccions al Parlament. Mentrestant, creu que és millor "mirar de cara" la realitat, i mentre no hi hagi les condicions, no córrer més del compte i "no generar expectatives que es poden frustrar".