Hores abans de la celebració del ple monogràfic sobre educació al Parlament de Catalunya, previst per a fa dues setmanes però que es va ajornar després que Pere Aragonès decidís substituir Josep González Cambray, conseller del ram i un dels més cremats de l’executiu, per Anna Simó, la CUP ja ha advertit que si bé ha negociat propostes de resolució amb altres grups parlamentaris, serà complicat que aquestes rebin el seu suport.

Segons ha detallat el diputat Carles Riera, les condicions del seu partit són que aquestes garanteixin la vehicularitat única del català a l’escola, recordant que ara mateix aquesta situació no es dona a Catalunya, i també dotar els centres de més recursos per evitar la segregació escolar. I tot i coincidir amb el fons de la proposta d’ERC i el Govern per lluitar contra l’assetjament i en favor de la salut mental de l’alumnat; i de la de Junts per garantir el català a l’escola, Riera ha lamentat que la primera no està dotada de prou recursos i suposaria una càrrega més elevada pel professorat, mentre que la de Junts i el català no garanteix que aquesta sigui l'única llengua d’ensenyament al país. 

La CUP aposta per mesures de discriminació positiva 

Preguntat per la possibilitat que després de les eleccions del 23 de juliol governi la dreta amb la ultradreta a l’Estat i que compleixin amb la seva amenaça d’aplicar el 25% de castellà a les aules, Riera ha lamentat que tant amb el PP com amb el PSOE la llengua està amenaçada a les escoles. “Fa anys que la immersió no s’ha aplicat i que hi ha hagut un retrocés. No cal que ara arribi la dreta i l’extrema dreta al govern de l’Estat”. El cupaire també ha reflexionat que fins ara “les polítiques que s’han anat aplicant no han estat suficients per revertir aquesta situació”, tot apostant per mesures de discriminació positiva pel català en tots els àmbits, també l’escolar. “Ha de ser l'única llengua vehicular, comuna i compartida per a tota la comunitat educativa i s’han de desplegar instruments jurídics perquè això sigui així”, ha reclamat Riera. 

Per altra banda, i a les portes del debat monogràfic sobre educació, la CUP ha denunciat que si bé hi va haver un canvi de noms al capdavant de la conselleria amb el relleu de Cambray, aquest ha estat només d’imatge i no de fets. "Cambray va acabar el seu mandat deixant en un mal moment la política educativa i Anna Simó no ha aconseguit millorar. A ell se’l va apartar del càrrec per moltes raons, entre les quals no haver estat capaç d’aconseguir un diàleg amb la comunitat educativa”, ha assenyalat Riera, lamentant que en aquestes dues setmanes, la seva substituta tampoc l’ha engegat. “Una de les primeres coses que hauria d’haver fet Simó és asseure’s amb els sindicats i els docents. La política educativa no es pot fer sense ells, són els seus principals aliats”, ha insistit. Mentrestant, al Palau de la Generalitat, el Govern acordava en el Consell Executiu ampliar la plantilla de docents