El Govern ha anunciat una ampliació de la dotació de personal del departament d'Educació hores abans que el Parlament debati en un ple monogràfic sobre els mals resultats que registra el sistema educatiu a Catalunya. El ple s'ha convocat davant l'alarmant acumulació d'avaluacions negatives dels alumnes catalans, com el darrer lloc entre les comunitats autònomes en comprensió lectora dels alumnes o l'empitjorament de les competències bàsiques a sisè i quart d'ESO. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha avançat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà qui obrirà el debat, mentre que la nova consellera, Anna Simó, demostrarà que "comença una nova etapa".

A banda dels mals resultats registrats, l'anterior conseller d'Educació, Josep González Cambray, destituït amb la darrera crisi de Govern, va atiar un intens malestar entre els sindicats d'ensenyament, i el gest de l'executiu intenta també apaivagar aquesta irritació. En total, el Govern ampliarà per al curs vinent la plantilla en 1.528 dotacions, la qual cosa representarà una inversió de 78.450.750 euros. Entre aquestes incorporacions, hi haurà 1.190 dotacions de personal docent, 75 de personal d'administració i serveis educatius, 211 d'atenció educativa, i 52 d'administració i serveis.

Nova etapa

La portaveu del Govern ha subratllat que el debat del Parlament serà la "carta de presentació" de la nova consellera, Anna Simó, que "explicitarà clarament que comença una nova etapa" al Departament. "Ara hi ha una altra persona al capdavant, amb un tarannà propi, que ha mostrat la mà estesa als sindicats", ha explicat la portaveu, que ha insistit que "l'escola és una prioritat per al Govern".

Les incorporacions que ha aprovat el Consell Executiu es dedicaran a les necessitats d'escolarització dels ensenyaments obligatoris i reforçarà l'escola inclusiva i la formació professional, i s'afegiran, segons ha volgut subratllar Plaja, als més de 7.000 docents que s'han incorporat al sistema els darrers tres cursos.

Es manté el calendari escolar

Tot i evitar avançar el contingut de la intervenció del Govern al ple sobre educació, la portaveu ha subratllat que es destacarà el paper essencial dels docents al sistema; així com un reconeixement de la necessitat que el Govern s'expliqui "millor". Això no obstant, no hi haurà canvis al calendari escolar, que es va convertir en un dels principals conflictes entre l'anterior conseller i els sindicats. Els objectius són, segons ha apuntat, combatre l'abandonament escolar; potenciar la formació professional, que s'ha d'acabar convertint en un dels pilars de la comunitat educativa, i també l'escola inclusiva.

D'altra banda, el Govern ha aprovat a la reunió d'avui la creació de la delegació a Bogotà, que va anunciar Aragonès durant el viatge a Amèrica Llatina. La nova oficina representarà el Govern a Colòmbia, Bolívia, l'Equador, el Perú i Veneçuela, i es coneixerà amb el nom de Delegació als Estats Andins. Amb aquesta delegació, la Generalitat en tindrà 21 que cobreixen 70 països d'arreu del món. 

Crida a votar el 23-J

D'altra banda, la portaveu ha admès que l'avenç de la dreta "es veu i es viu amb por" al Govern, i ha advertit que els "grans consensos" i la unitat d'acció de partits i associacions seran absolutament necessaris per poder respondre quan un govern PP-Vox arribi a la Moncloa. En qualsevol cas, ha assegurat que l'executiu ha treballat per avançar en l'amnistia i l'autodeterminació i ho seguirà fent "hi hagi qui hi hagi al govern".

Pel que fa a la crida a l'abstenció que s'ha sentit en alguns àmbits de l'independentisme, i contra la qual s'ha posicionat aquest dimarts el Consell de la República, la portaveu ha assegurat que la via per evitar que els discursos d'odi de la ultradreta es transformin en "accions amb diners públics" és la mobilització a les urnes. "La millor manera de canviar les coses sempre és exercint el dret que tenim a vot", ha subratllat.