Els lladres han robat en els onze primers mesos d'aquest any més de 134,6 quilòmetres de cable de coure de les línies fèrries de Catalunya, que sumen 1.600 km de vies, entre Rodalies, Regionals i Alta Velocitat. Aquesta xifra representa la meitat dels robatoris produïts a tot l'Estat, segons un informe elaborat per Adif i del qual informa Efe.

La gestora de les vies respon així les dades dels Mossos segons les quals en aquest any s'han reduït el número de robatoris de coure. Aquesta setmana, tant el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, com la de Foment, Ana Pastor, han insinuat que els Mossos haurien de vigilar millor. 

Els sindicats de la policia autonòmica van qualificar d'"irresponsables" i "vergonyoses" aquestes afirmacions, tot recordant que és "impossible" vigilar els més de 1.600 quilòmetres de vies que passen per Catalunya.

Mal pronòstic

Per a donar la raó al ministre, Adif extrapola els últims robatoris al que queda d'any i estima que el 2015 acabarà amb 147 quilòmetres de cable robat. Com que l'any passat van ser 142 quilòmetres, enguany s'ha robat un 3,5% més. En realitat, els robatoris que permeten a Adif donar aquesta xifra encara no s'han produït: són un pronòstic.

Els últims robatoris de cable de coure es van produir dimarts passat a Mollet del Vallès, d'on se'n van emportar 480 metres i van causar enormes danys, que encara s'estan reparant, en les línies R2 i R11 i, aquest mateix divendres, a la línia de l'AVE a Montcada i Reixac, s'han sostret 90 metres més de cable, encara que en aquesta ocasió no ha afectat la circulació dels trens.

42.000 minuts de retard

L'informe d'Adif desgrana que el 2014 els minuts de retard que van acumular els trens de Rodalia a Catalunya per culpa dels robatoris de cable van ser 42.000, que equival al fet que un tren estigui aturat durant gairebé 29 dies. El volum de cable de coure de línies fèrries robat a Catalunya representa aproximadament el 50% del total que se sostreu en totes les línies ferroviàries espanyoles. A la Comunitat Valenciana, la segona en nombre de robatoris, n'han sostret 41,9 km, a Castella-la Manxa 30,6 km, a Andalusia 23 km, a Castella i Lleó 22,7 quilòmetres i a Madrid, segons Adif, 7,3 quilòmetres. Adif presenta denúncies per cada robatori i es persona en cada cas com a acusació particular.