Fa quatre anys Ada Colau va guanyar les eleccions a Barcelona contra tots els pronòstics. Fins i tot contra els seus propis. Els comuns van guanyar sobretot gràcies al suport obtingut a Nou Barris, l'únic districte -juntament amb Ciutat Vella- on van superar el 30% dels vots. Des de 2015, però, els comuns hi han anat perdent vots a costa dels socialistes -a les generals- i de Ciutadans -a les catalanes-. Aquest dissabte, l'actual alcaldessa ha tornat al cor de Nou Barris de la mà de Pablo Iglesias per alçar-hi novament la bandera de la lluita de classes i entonar de nou el 'Sí se puede'. 

pablo iglesias en comu podem   marina fernandez

Colau prefereix els mítings al carrer que els debats contra els seus contrincants a les urnes i les entrevistes amb mitjans de comunicació, que concedeix en comptagotes. El seu equip de campanya ha escollit amb precisió els millors escenaris. I el d'avui era un dels grans baluards. "Ada se queda", ha cridat la Plaça Ángel Pestaña del barri de la Prosperitat durant un acte que s'ha allargat ben bé una hora i mitja i on els discursos han apuntat contra el poder, contra la dreta, contra els tecnòcrates, contra la banca i també, i sobretot, contra el PSC i ERC, a qui s'ha acusat d'haver-se venut l'ànima d'esquerres

El missatge essencial dels comuns és reivindicar l'autèntic pedigrí d'esquerres i presentar-se com els únics garants d'abanderar governs progressistes. Qualsevol altra alternativa, asseguren, obre la porta a la dreta. Ho ha advertit Iglesias, qui ha acusat directament el PSC de "no representar la seva gent, aquella que tantes vegades els ha votat", perquè obren la porta a pactar amb Valls. I ho ha rematat afegint que "hi ha una cosa que saben tots els progressistes a Barcelona, hagin votat el PSC o ERC, que l'única garantia per a seguir fent polítiques d'esquerres és que Colau segueixi sent alcaldessa".

Ella li ha recollit el testimoni, recordant des de dalt de l'escenari que "jo he aturat desnonaments amb el meu propi cos aquí a Nou Barris". I advertint que no acceptarà lliçons de ningú. Ha convidat ERC a recordar què vol dir ser un partit d'esquerres i ha desafiat Maragall a "deixar de dir que vol pactar amb Artadi (JxCat)". Però també n'ha tingut per als socialistes, especialment per a qui durant un any i mig va ser el seu número dos al govern municipal de Barcelona, Jaume Collboni. "Li dic que con Rivera no y con Valls tampoco", i ha advertit els socialistes catalans que "el 28-A van tenir molts vots prestats, que no se n'oblidin".

A Nou Barris, no fa ni quinze dies, el PSC va doblar en vots els comuns. Que Colau revalidi l'alcaldia dependrà de si pot capgirar aquesta tendència.