Ada Colau no només ha anunciat que no participaria en la tradicional recepció al Rei, com el president del Parlament, Roger Torrent, sinó que, a més a més, en un missatge a les xarxes ha formulat fortes crítiques respecte al mateix esdeveniment, conegut popularment com "el besamans". L'alcaldessa de Barcelona ha afirmat que es tracta d'un acte de "vassallatge impropi d'una democràcia del segle XXI", i ha criticat que el monarca "no és un càrrec electe democràticament sinó hereditari". L'alcaldessa ha volgut contestar les crítiques que ha rebut des de l'unionisme: "Una cosa és el respecte institucional i una altra l'homenatge. Més en els temps que corren", ha explicat Colau.

A favor de les crítiques a la monarquia

Al seu escrit en les xarxes socials, Colau s'ha reafirmat amb més duresa: "En una democràcia avançada qualsevol càrrec públic, el Rei també, ha de poder ser criticat i qüestionat. Més si no és un càrrec electe democràticament sinó hereditari. Per tot això, avui i demà coincidiré cordialment amb el Rei però no participaré en el besamans que, com el propi nom indica, és un acte d'homenatge i vassallatge impropi d'una democràcia del segle XXI". I, a més a més, Colau ha criticat especialment Felip VI per la seva relació amb Catalunya: "el Rei no ha tingut un mínim gest d'empatia cap a la gent que va patir aquelles càrregues i va fer un discurs duríssim avalant la línia repressiva, en lloc d'intentar apaivagar el conflicte i aportar serenitat, que era el que en principi s'esperaria d'un cap d'Estat".

Per la llibertat d'expressió

En aquest punt, Colau estén el seu raonament a qüestions lligades a la llibertat d'expressió i ha assegurat que "en els últims temps hem vist com la llibertat d'expressió es limita a una velocitat preocupant". "Dins d'aquesta limitació s'intenta que la figura del Rei sigui intocable i que tota crítica sigui feta des de la por", ha denunciat Colau, que ha recordat el cas del raper mallorquí Valtònyc, qui "ha estat condemnat aquesta setmana a tres anys i mig de presó per les seves cançons. I encara que algunes de les seves lletres em desagradin profundament i em provoquin rebuig -ha dit Colau-, trobo una aberració que se li imputi un any per injúries a la corona". Colau ha finalitzat el seu escrit en les xarxes socials assegurant que Barcelona, a més d'innovadora, és una "ciutat compromesa amb la llibertat d'expressió, la pau i els drets humans, i per això demanem respecte".