Una purga per a alguns i una estampida segons uns altres. El cas és que l'equip de l'alcaldessa Colau a l'Ajuntament de Barcelona viu una autèntica implosió, en plena confecció de la llista per als comicis del maig. 

Quan queden exactament quatre mesos per a les eleccions municipals, de moment té tres baixes confirmades. De fet, la fuita és significativa no només per la quantitat, sinó per la rellevància dels qui pleguen, ja que ocupaven, fins ara, àrees estratègiques.

Pisarello, mà dreta

Sens dubte, la sortida de més impacte és la de Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde.

Pisarello ACN

A les eleccions del 2015 anava de dos de Colau i ha estat la seva mà dreta aquests quatre anys de mandat. El cert, però, és que la gestió de Pisarello no ha cobert les expectatives dins les seves pròpies files. Per començar, perquè no ha estat capaç de pactar cap ni un dels quatre pressupostos que han presentat els comuns. La immensa majoria de representants de l'oposició coincideixen a criticar la seva actitud excessivament aspra i displicent, que alguns etiqueten de "hooliganisme". Un dels últims incendis que ha hagut d'abordar és l'acusació del PSC que el govern Colau farà retallades per valor de 107 milions. Ell s'ha negat a admetre el concepte retallades, però ha reconegut que caldrà "ajustar o reprogramar determinades inversions". 

Coincidint amb l'inici de les vacances de Nadal, Pisarello va anunciar que deixava la política local per presentar-se a les europees. Ho va vendre com una aposta personal, però el canvi desperta suspicàcies. No se'n va per encapçalar cap llista sinó per integrar-se a la candidatura Units Podem Canviar Europa, que liderarà un membre de Podemos i que comptarà també amb Ernest Urtasun, de ICV. 

Laia Ortiz, la número 3 

L'última a anunciar que se'n va és la segona tinent d'alcalde, Laia Ortiz, que anava de número tres a la llista de Colau l'any 2015. Diu que "és hora de fer un canvi i explorar nous camins".

Laia Ortiz Sergi Alcazar

Amb una llarga trajectòria a la política, com a membre d'Iniciativa, Ortiz va ser una de les veus més crítiques quan Colau va trencar l'acord de govern amb el PSC, després de promoure una consulta a les seves bases arran del suport dels socialistes al 155. 

La convivència entre comuns i ecosocialistes ha estat un Dragon Khan. Quan ara fa quatre anys van parir la candidatura, hi havia moltes veus que defensaven no comptar amb Iniciativa perquè "representava la vella política". Finalment, però, van guanyar els que apostaven per l'entesa sobretot per una qüestió pràctica: ICV tenia pressupost i espais electorals. Ara, Colau ja no els necessita per bastir la campanya. 

Josep Maria Montaner, el titular d'Habitatge

Ell va ser el primer de comunicar la renúncia, ara fa un parell de mesos. Argumenta, literalment, que està cansat. 

josep maria montaner   seu twitter

Intel·lectual i activista de pedra picada, quan va sumar-se al projecte de Barcelona en Comú ho justificava per les seves ganes de "contribuir a construir una Barcelona igualitària i justa, aconseguint que la ciutat sigui líder en una revolució democràtica". Colau va fer-li a mans una de les carteres més delicades, la d'Habitatge. I això volia dir intentar fer realitat l'ambiciosa promesa electoral de construir 8.000 pisos de lloguer social (4.000 de nous i 4.000 de repescats a entitats financeres). El càlcul del consistori és acabar el mandat amb uns 1.500, una xifra significativa que queda deslluïda per les expectatives creades. 

Com Montaner, com Colau, molts dels qui van integrar-se al partit de Colau venien de la lluita al carrer. I segons assenyalen algunes veus internes, hi ha un "cert desencantament general" motivat per la supeditació al sistema, a la institució i a l'estructura de partits. 

Altres s'ho rumien

Colau està en ple procés d'elaboració de la seva nova llista; per tant, en plenes converses amb un altre dels seus homes forts, Jaume Asens. El tinent d'alcaldia ha explicitat el seu suport als presos polítics fins al punt d'afirmar que si no fos regidor estaria defensant-los com a advocat al judici. Els ha visitat incomptables vegades a la presó i ha assistit gairebé a totes les mobilitzacions. Per haver-se significat tan obertament, li han plogut crítiques a nivell intern, sobretot per part d'Iniciativa. L'acusen de còmplice de l'independentisme.

Sobre la seva continuïtat, consultat per aquest diari afirma que treballarà perquè es revalidi l'alcaldia. Des de dins. Fonts properes a ell confirmen, això sí, que una idea que el sedueix i podria endur-se'l de Barcelona, tenint en compte la seva excel·lent relació amb Pablo Iglesias, és anar de cap de llista al Congrés. Però d'eleccions generals, de moment, no n'hi ha a la vista. 

Qui sí que ha fet públic que s'està pensant si repetir o no és Gala Pin, la regidora de Ciutat Vella. 

Des de l'adeu de Xavier Domènech com a líder dels comuns per "esgotament", el degoteig de baixes continua.