Acord per a un govern de progrés a Navarra. El PSOE, els independentistes de Geroa Bai, Podemos i Izquierda-Ezkerra han tancat aquest divendres el preacord per a un programa de Govern, si bé els socislistes necessiten per governar l'abstenció de Bildu, amb qui el PSOE s'ha negat a negociar.

Després d'una reunió de tres hores en el Parlament de Navarra, els partits han pactat un document que deberà ser ratificat per les direccions de cada formació. Passats els Sanfermines, que comencen demà, hauran de negociar l'estructura i composició del Govern, que estarà presidit pels socialistes.

L'acord ha estat anunciat conjuntament pels quatre partits en una compareixença en la que han participat la secretària general del PSN i candidata a la Presidència de Navarra, María Chivite, la cap de l'Executiu en funcions i líder de Geroa Bai, Uxue Barkos, el secretari general de Podemos Navarra, Eduardo Santos, i la portaveu de Izquierda-Ezkerra, Marisa de Simón.

La líder socialista ha agraït "la disposició de la resta de formacions polítiques per la seva voluntat de diàleg i d'arribar a acords, que són acords molt positius per a Navarra". Chivite ha assenyalat que s'ha acordat "un programa ambiciós, centrat en les persones, progressista, amb avanços socials, en el qual s'afronten el reptes econòmics que té la nostra comunitat, i en el qual es posa l'accent principalment en la convivència".

De concretar-se l'acord, les quatre forces, que no sumarien majoria absoluta (11 diputats de PSN, 9 Geroa Bai, 2 Podem-Ahal Dugu i 1 I-E), necessitarien l'abstenció d'EH Bildu (7) per a impedir una presidència de Navarresa Suma (20). 

Amb Bildu "no negociarem res"

Sobre l'absència d'EH Bildu en l'acord, que no ha estat cridat a dialogar pel PSN, Chivite ha reiterat que en el seu partit "no negociarem res" amb la formació abertzale, encara que amb el programa ja acordat a quatre" Bildu"veurà què vol fer sobre la base d'aquest programa".

Preguntada sobre què farà el PSN si finalment EH Bildu no s'absté ni dóna suport a la seva investidura la socialista ha dit no tenir "un pla B", ja que només "estem treballant en el nostre pla".

Quant a la sintonia amb la direcció nacional del PSOE per a aquestes negociacions dutes a terme a Navarra, ha assegurat que a Madrid "saben què estem fent i no hi ha cap problema quant al programa de govern".