Una trentena d'activistes s'han despullat per protestar contra els toros a Palma, aquest diumenge al matí. Les organitzacions animalistes AnimaNaturalis i CAS International han organitzat davant de l'ajuntament una acció singular, amb manifestants pràcticament sense roba posant-se en la pell dels braus que moren a les places cada any. L'objectiu era reclamar la fi de l'activitat, coincidint amb l'inici de la temporada taurina a la Plaça de Toros de la ciutat. Aquesta setmana ja hem vist a la capital mallorquina altres dues protestes: contra els policies infiltrats a l'independentisme català i contra l'espoli borbònic de Marivent.

Al bell mig del centre de Palma, els activistes han mostrat cartells on es llegien missatges com "Prou de corrides de toros", "Tauromàquia evolució" i "Deixeu els toros viure en pau". "El nou govern conservador del PP i Vox està fomentant aquesta mena d'espectacles sense escoltar raons ètiques ni mirar les estadístiques de baix interès per aquesta mena d'espectacles", ha assegurat la coordinadora d'AnimaNaturalis, Eliana Guerreño —que ha afegit que "les tradicions són una manera d'expressar qui som, i la societat balear dista molt d'identificar-se amb sang vessada i l'últim anhel d'un animal torturat".

Activistes despullats protesta toros Palma / Efe
Efe

9.000 toros moriran

Les dues organitzacions han indicat en una nota que el nombre d'espectacles taurins en plaça han mantingut un descens sostingut des del 2015 en endavant i que només el 8% de la població va assistir a algun d'aquests espectacles en el període 2018-2019, segons dades del Ministeri de Cultura. Tot i això, els animalistes calculen que més de 9.000 toros moriran i més de 50.000 seran llogats per festes populars —"el destí dels quals serà igualment la mort, enguany o els següents".

A Balears es va aprovar una normativa l'any 2017 per seguir els passos d'altres comunitats autònomes que han prohibit la tauromàquia, com les Canàries o Catalunya. Tanmateix, el Tribunal Constitucional va fer retrocedir aquest avenç. Va ser el govern de Mariano Rajoy qui va fer la petició, havent declarat els toros com a patrimoni cultural l'any 2013.

Activistes despullats protesta toros Palma / Efe
Efe