Demòcrates, la formació sorgida de l'escissió d'Unió, ha organitzat un acte conjunt amb ERC en memòria de les víctimes del franquisme, sota el títol Víctimes del franquisme. Qüestió de justícia i país, dimecres vinent al passeig del Born de Barcelona.

L'acte estarà encapçalat per president d'ERC, Oriol Junqueras, i el líder de Demòcrates, Toni Castellà, i comptarà amb la participació de Rosa Maria Carrasco, filla de Manuel Carrasco i Formiguera, conseller de la Generalitat Republicana d'Unió, que va ser afusellat a Burgos l'any 1938.

Tensió CDC-Demòcrates

La convocatòria dels dos partits es fa en un moment de tensió en les relacions entre l'antiga Convergència i Demòcrates. D'una banda, la formació de Castellà va rebutjar compartir candidatura amb CDC a les darreres eleccions al Congrés -tot i que el 20-D van participar conjuntament en la coalició Democràcia i Llibertat- perquè la llista de Francesc Homs va decidir concórrer amb les seves pròpies sigles als comicis del 26-J.

Posteriorment el clima entre els dos partits s'ha acabat d'enrarir arran la polèmica sobre el nom del nou Partit Demòcrata Català que xoca amb les sigles de Demòcrates.

En aquest context, adquireix especial rellevància l'acostament dels de Castellà als republicans. Demòcrates comparteix amb ERC i CDC el grup de JxSí al Parlament, del qual també en forma part MES.

A l'acte de dimecres també hi intervindrà Pere Fortuny, president de l'Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya i fill de Josep Fortuny, alcalde de Mollet que va morir afusellat, mentre que s'encarregarà de la presentació l'exconseller Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.