Els Estats membres de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat a un "acord polític provisional" per prohibir els plàstics d'un sol ús. La nova normativa europea, que pretén evitar l'ús d'articles com coberts i plats de plàstic, bastonets de cotó, canyetes i envasos de menjar i beguda de poliestirè del 2021, encara està pendent de ser ratificada formalment per la cambra europea i el Consell de la UE, on seuen els estats. 

Un cop aprovada definitivament els estats tindran fins a dos anys per implementar-la. Aquesta nova directiva europea estableix que quan hi hagi "alternatives fàcilment disponibles i assequibles" els plàstics d'un sol ús estaran prohibits al mercat. 

Els estats membres no han marcat un objectiu vinculant per limitar l'ús d'altres productes com els envasos de menjar o els gots de plàstic, però s'han compromès a adoptar "les mesures necessàries" per aconseguir "una reducció quantitativa mesurable" del seu consum. 

La nova directiva sobre plàstics

La nova directiva sobre plàstics d'un sol ús es basa en les normes existents sobre deixalles, però va més enllà en imposar regles més estrictes pels productes i envasos de plàstic que es troben entre els que més contaminen les costes europees. 

Hi haurà, així mateix, un objectiu vinculant d'almenys un 25% de plàstic reciclat per les ampolles de begudes PET des del 2025, calculat de mitjana per estat membre. El 2030, totes les ampolles de plàstic hauran de respectar un ibjectiu d'almenys el 30% de contingut reciclat a la seva composició.