Acord entre el Partit Popular i Vox per governar l'Aragó. La suma entre els populars (28) i el partit d'ultradreta (7) farà president el candidat popular Jorge Azcón i enderrocarà el socialista Javier Lambán, qui ha governat durant els últims 8 anys la comunitat aragonesa. D'aquesta manera, Múrcia i Navarra queden com a únics territoris per definir la governabilitat després dels resultats del 28 de maig. En el primer cas, hi ha una suma entre PP i Vox, però la posició dels populars és la d'evitar un acord amb la ultradreta. Es tracta d'una posició molt diferent de la de Navarra, on el PSOE i Geroa Bai estan negociant la governabilitat.

Segons ElDiario.es, els de Santiago Abascal es quedaran una vicepresidència a l'Aragó, liderada per Alejandro Nolasco, i dues conselleries: la d'Agricultura i Desenvolupament Territorial, Despoblament i Justícia.

L'aposta del PP era governar en solitari

A l'Aragó, en un principi, el PP volia governar en solitari, però es va trobar amb la negativa del partit de Santiago Abascal, qui va amenaçar els populars de votar en contra de la seva investidura. Tot i això, el pacte entre les dues formacions espanyolistes ja es preveia el passat 23 de juny, quan el PP va deixar en mans de la diputada de Vox Marta Fernández la presidència de les Corts. De fet, el seu nomenament va portar cua pels missatges negacionistes sobre la covid i el canvi climàtic de la nova presidenta del Parlament aragonès.

El partit d'ultradreta, durant les negociacions, havia arribat a demanar fins a tres conselleries, tot i que l'acord finalment es tanca amb una vicepresidència per a Vox i dues conselleries. De fet, es tracta de la mateixa via que els dos partits van pactar al País Valencià, on Vox té una vicepresidència i la presidència de les Corts Valencianes. 

Azcón es converteix en el tercer president de la Diputació General de l'Aragó del PP, després que ho fossin Santiago Lanzuela entre 1995 i 1999, i Luisa Fernanda entre el 2011 i el 2015. 

Amb l'acord entre el PP i Vox cau la possibilitat que el partit regionalista Teruel Existe formi part de l'executiu, tot i que no és necessari. Així mateix, els populars també han intentat, sense èxit, sumar a l'equació el Partit Aragonès, que va obtenir un diputat a les passades eleccions del 28 de maig.

Manca d'acord de la dreta a Múrcia

De fet, aquest mateix dijous al matí el vicepresident d'acció política de Vox, Jorge Buxadé, ha enlletgit a alguns líders del PP que no estiguin "ajudant" a la conformació d'aquests executius. Tanmateix, sí que ha agraït a "altres líders" del PP que sí que ho estan fent i ha posat d'exemple Extremadura, el País Valencià o les Illes Balears.