El Partit Popular i Vox han aconseguit un acord a Aragó per a l'elecció, aquest 23 de juny, de la Mesa de les Corts per a la legislatura vinent i serà la diputada electa per Saragossa del partit d'Abascal, Marta Fernández, qui ocuparà la presidència de l'òrgan legislatiu autonòmic, informa l'agència Europa Press. L’acord que han aconseguit els dos partits a l’Aragó té a veure només amb la constitució de la Mesa. El partit d’extrema dreta ha informat en un comunicat que les dues organitzacions “continuaran sense pausa, però amb discreció, a la recerca d’un acord en aquells aspectes que permetin traçar un acord de governabilitat”. El PP, però, està negociant a diverses bandes per tal que finalment pugui assumir el govern de l’Aragó en solitari.

El grup parlamentari socialista de les Corts d'Aragó de la XI Legislatura proposarà al secretari general dels socialistes aragonesos, Javier Lambán, per al càrrec de senador autonòmic i als diputats electes Elisa Sancho i Carlos Pérez Anadón per a una vicepresidència i secretària de la Mesa.

Ho ha anunciat en declaracions als mitjans de comunicació el secretari d'Organització, Darío Villagrasa, després de la reunió de la Comissió Executiva Regional del PSOE, que ha designat Mayte Pérez per al càrrec de portaveu del grup parlamentari. Ha destacat "la força, el múscul" del PSOE Aragó amb aquestes decisions, que l'Executiva ha pres per unanimitat per "liderar amb decisió" l'oposició a les Corts.

Villagrasa ha manifestat la seva "preocupació" per la possibilitat que PAR i Teruel Existe facin "el joc, el brou gros" al PP de Jorge Azcón. Ha recordat que aquest divendres es constituiran les Corts i tots s'hauran de "retratar" a l'hora d'elecció dels membres de la Mesa de la cambra. "Hauran de prendre decisions", ha avisat.

La necessària abstenció de Vox

La constitució aquest divendres de la mesa és una peça important per aconseguir investir Jorge Azcón i la formació d’un executiu en el qual no hi hagi presència de Vox. Azcón ha negociat al mateix temps amb PAR i amb Teruel Existe. De moment, el PP compta amb el suport del primer i probablement també del segon, però per tenir garantida la investidura necessiten també que Vox almenys s’abstingui.

Per tal d’ocupar la presidència de les Corts, els 28 diputats populars necessiten sumar l’únic vot del PAR. Només així superaria el bloc de l’esquerra que podria donar suport a un candidat socialista: PSOE, Podemos, Izquierda Unida i CHA sumen 28 escons, els mateixos que el PP sol.

Més presidències per a Vox

Amb la d'Aragó, Vox suma una nova presdiènci parlamentària després de les eleccions del 28 de maig. El diputat de Vox, Gabriel Le Senne, ha estat escollit aquesat setmana com a president del Parlament balear, gràcies als 34 vots a favor de PP, Vox i s'Unió, per majoria absoluta en la primera votació. Le Senne és el candidat que han proposat tant el PP com Vox, després del preacord al qual havien arribat aquest dilluns en el marc de les negociacions entre les dues formacions per facilitar la investidura com a cap de govern autonòmic de la líder popular, Marta Prohens. L'elecció del president de la Cambra autonòmica ha estat el primer punt de la sessió constitutiva del Parlament de l'onzena legislatura, que ha començat aquest dimarts les 11:00 hores.