"Els collons a Catalunya els hem posat nosaltres. Ni una lliçó d'espanyolitat". Aquest és un fragment de la discussió que el portaveu de Ciutadans al Congrés, Joan Carles Girauta, ha mantingut via twitter amb el periodista Luís del Pino de Libertad Digital. Girauta ha esclatat després que del Pino ha argumentat que el pacte entre PSOE i Ciutadans "facilita el camí als separatistes".

En aquest aspecte, després d'afirmar que no és cert que l'acord faci concessions a l'independentisme, Girauta ha apujat uns graus més el to de la conversa.

Referèndum de la discòrdia

Minuts després, des del Congrés i en un altre context, el portaveu dels taronges ha carregat contra les paraules del primer secretari del PSC. Miquel Iceta ha descrit Ciutadans com una formació d'"anticatalanistme primari'. Girauta li ha retret les paraules: "l’anticatalanisme és tal, que som la primera força de l'oposició a Catalunya. Deu ser que hi ha una espècie de catalans que s’odien a sí mateixos”, ha ironitzat.

Girauta va ser el cap de llista de Ciutadans a Barcelona a les últimes eleccions generals. Forma part del que podríem anomenar 'sector ideològic' de la formació liderada per Albert Rivera. La força del seu discurs rau precisament en la tolerància zero a qualsevol concessió al procés i el sobiranisme.