L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha viatjat a la Xina per estudiar de primera mà les transformacions urbanes i tecnològiques del país asiàtic i establir vincles amb institucions públiques i agents clau de l’ecosistema d’innovació.
Una delegació encapçalada per la presidenta de l’ACM i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, ha visitat el país asiàtic del 27 de juny al 9 de juliol. A més, també s'ha comptat amb la participació de representants de l’àmbit local, acadèmic i empresarial, acompanyats pel president de la Unió d’Associacions Xineses d’Espanya, Chuenping Lam Chio.

La delegació ha aprofitat l'estada per visitar cinc grans pols d'innovació: Beijing, capital política i centre de planificació nacional; Shenzhen, el Silicon Valley asiàtic; Jiangsu, sinergia mil·lenària i innovació global; Hangzhou, seu d'Alibaba i paradigma de transformació digital i Shanghai, laboratori global de mobilitat futurista i urbanisme d'avantguarda.
L’objectiu central del viatge ha estat analitzar experiències pioneres en àmbits com la intel·ligència artificial aplicada a la gestió urbana, el desenvolupament de ciutats intel·ligents, els sistemes predictius en serveis públics, la mobilitat sostenible o l’administració digitalitzada.
Una visita que ha anat més enllà
També s’han mantingut trobades amb institucions locals i agents del món tecnològic i universitari per explorar aliances i possibles projectes pilot transferibles al context català.
Entre les trobades destaca la reunió amb l’Associació xinesa de Joves Empresaris (China Young Entrepreneurs Association), la principal plataforma nacional que agrupa empresaris xinesos menors de 45 anys amb l'objectiu de formar-los, obrir-los portes al món global i defensar els seus interessos. Amb aquesta trobada s'ha buscat obrir vies de col·laboració institucional i empresarial.
També ha destacat la visita al parc tecnològic de l’empresa TBEA, líder mundial en transformadors elèctrics i energies netes, on es va abordar el paper de la innovació aplicada a la transició energètica i la gestió de xarxes intel·ligents. Reconeguda amb 2 Premis Nacionals de Progrés Científic i el títol d’Empresa Nacional Civilizada (2025), TBEA simbolitza la fusió entre alta tecnologia i sostenibilitat — un model asiàtic d’èxit que integra enginyeria d’alta tensió, energia solar i materials avançats per a un futur energètic net.
El 29 de juny també es va fer presència en l’acte institucional “Ciutats de la Ruta de la Seda, cap a un futur verd”, i es va participar en una taula rodona sobre el futur de l’energia elèctrica i l’emmagatzematge al sector industrial català i espanyol amb la participació de representants ministerials i acadèmica de primer nivell.
També es va signar un acord de cooperació estratègica amb Yang Dongping, vicepresident del Think Tank internacional de la Ruta de la Seda (Silk Road International Think Tank).

El dilluns 30 de juny, la delegació va visitar la prestigiosa Universitat de Tsinghua, amb una doble sessió a l’Escola de Medi Ambient i el Schwarzman College, un programa d'elit fundat el 2016 amb el propòsit de formar futurs líders globals. I un espai de referència mundial per a la formació de futurs líders globals. Es va compartir experiència sobre polítiques ambientals, sostenibilitat urbana i lideratge en la gestió pública.
El mateix dia també es va visitar l’empresa Soaring Electric Technology, especialitzada en solucions d’energia neta i sistemes d’emmagatzematge energètic d’alta capacitat. La companyia destaca per la seva innovació aplicada i per col·laborar amb clients internacionals i universitats com Tsinghua. La companyia ha participat en programes nacionals com el Pla 863, va desenvolupar la primera inversora fotovoltaica connectada a xarxa de la Xina (2002) i va construir la central solar i d'emmagatzematge més alt del món (2013).
El viatge també ha inclòs una trobada amb la Chinese Academy of Social Sciences (CASS), el principal think tank estatal de ciències socials i humanitats de la Xina, amb vincles globals amb entitats com la UNESCO. Aquesta trobada ha permès intercanviar enfocaments sobre polítiques públiques i processos de modernització institucional.
A la ciutat de Shenzhen, la delegació catalana ha participat en trobades amb destacades organitzacions empresarials com Yuanqi Hui, una entitat que reuneix les empreses de diferents sectors de Shenzhen. Com a accelerador de la transformació i modernització de les empreses manufactureres xineses, Yuanqi Hui (源啟惠) es compromet a construir un bosc plujós d'ecosistema industrial mitjançant la coordinació de recursos, l'intercanvi de coneixements i la ressonància de valors, ajudant les empreses a superar les seves fronteres de creixement i evolucionar de l'èxit comercial cap a resultats de guany compartit en l'ecosistema.
I la Youth Chawnese Sodality of Shenzhen, que agermana més de 1.000 emprenedors d’origen Teochew — grup ètnic reconegut per la seva resiliència i visió comercial — convertint-se en un motor econòmic clau per a la Gran Badia Guangdong- Hong Kong-Macao. També s’han explorat vies de col·laboració en sostenibilitat, transició digital i formació de joves líders i s’ha pogut visitar l’ajuntament de Shenzen.

Finalment, també destaca la trobada amb la China Chamber of International Commerce de Dongguan, amb qui es va compartir el potencial del municipalisme català per impulsar projectes de col·laboració econòmica i empresarial. El 5 de juliol es va fer una reunió amb el vicealcalde de la ciutat de Kunshan i es va poder conèixer el parc industrial de l’estat espanyol en aquesta ciutat satèl·lit de la prefectura de Suzhou.
Mentre que el 6 de juliol es va visitar l’empresa Dahua Technology, pionera a oferir sistemes de videovigilància i smart city basats en l’ús de la IA per gestionar la ciutat de manera més segura i eficient. I el 9 de juliol la delegació catalana va ser rebuda oficialment per l’Ajuntament de Minhang, municipi de Shanghai, amb qui s’han establert contactes institucionals orientats a intercanvis futurs.
Explorar i conèixer experiències internacionals: prioritat de l'ACM
En aquest marc, la presidenta Budó ha posat en relleu l’ocasió estratègica per “conèixer experiències internacionals d’alt nivell, teixir aliances i obrir camins de col·laboració real entre municipis catalans i actors globals que desenvolupen models eficients, innovadors i sostenibles”.

La presidenta de l’ACM destaca que el viatge també “ha estat una oportunitat excepcional per detectar noves tendències globals en governança urbana i pensar com adaptar-les als municipis de Catalunya, respectant sempre la nostra identitat i els nostres valors democràtics”.
A través d’aquesta iniciativa, l’ACM referma el seu compromís amb la innovació municipal, el desenvolupament sostenible i la construcció de ciutats més intel·ligents, resilients i centrades en les persones.