L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha difós un comunicat en motiu del segon aniversari de l'1-O on reivindica el referèndum com a "expressió democràtica de la legítima aspiració del poble a decidir el seu futur". 

En el manifest, el món local reclama, de nou, "una solució política i no policial i judicial a la situació de Catalunya" i "un paper actiu de les administracions locals en el disseny de l’estratègia del futur polític del nostre país".

Al document, l'entitat municipalista veu "amb preocupació" que des de l'Estat "es reiteren actuacions que volen criminalitzar el moviment independentista, que sempre ha estat cívic, democràtic i pacífic".

Els alcaldes també han recordat que la Fiscalia va dirigir les acusacions contra més del 70% dels alcaldes de Catalunya i que dos anys després, es segueixen instruint penalment causes contra alcaldes i alcaldesses que "l’únic que van fer és estar al costat de la ciutadania i les nostres institucions". 

També sol·liciten que es deixin sense efecte i s’arxivin les causes obertes en relació al primer d’octubre i que només una sentència absolutòria "pot fer justícia als presos polítics que porten gairebé dos anys en presó preventiva" i també als exiliats. 

Així, els alcaldes han donat ple suport "a les institucions catalanes, al Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat, en totes aquelles iniciatives que duguin a terme per a donar continuïtat al referèndum del primer d’octubre".

En aquest sentit, també han volgut adherir-se "a la declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya del 26 de setembre denunciant la voluntat de criminalització del moviment independentista per part de l'Estat Espanyol i que es deixin de vulnerar drets fonamentals i la presumpció d’innocència per part de jutges i policies".