L'ACM i l'AMI proposen als alcaldes de poblacions amb Policia Local al seu càrrec que presentin un escrit a la Fiscalia perquè aquest cos policial deixi d'actuar com a policia judicial en assumptes relacionats amb el referèndum de l'1-O.

Aquesta passada nit, la primera de campanya, diversos cossos de Policia Local van començar a actuar contra persones que penjaven cartells de l'1-O. En resposta, aquest divendres, des de les entitats sobiranistes municipals, s'ha preparat un escrit model amb arguments legals perquè la Fiscalia retiri "en el termini de temps més curt possible" les ordres que obliguen el cos local a actuar.

En aquest escrit, s'argumenta que "les policies locals són policia judicial en sentit genèric, no ho són en sentit estricte" i citen el Conveni de Col·laboració entre el Ministeri de l’Interior i la FEMP signat per ajuntaments de grans ciutats. En aquest conveni, es detalla que només els cossos d'aquestes ciutats poden actuar com a policia judicial i només poden fer-ho en casos d'"antigues faltes i delictes menys greus".

En el cas que els jutges autoritzin les policies locals actuacions de Policia Judicial Específica, diu el conveni, al marge del previst per la legislació vigent, "les resolucions d’autorització del Jutge seran recorregudes de forma immediata per la Fiscalia".

Aquest article és el que serveix de base als escrits que l'ACM i l'AMI han preparat perquè els alcaldes enviïn a la Fiscalia, demanant-li que deixi sense efecte les instruccions que va dirigir als Mossos d’Esquadra perquè, a la vegada, les traslladessin a les policies locals.

Davant d'això, cal recordar que, per ara, cap jutge ha donat ordres directament a les policies locals perquè actuïn com a policia judicial, sinó que només hi ha les ordres de la Fiscalia que s'estan duent a terme com a "actuacions preventives". D'altra banda, les normes que marca el conveni citat no són d'obligatori compliment ja que no es tracta d'una llei.