L'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i Artistes de la República ha posat en marxa un projecte que, amb el nom de Llum i Llibertat, que il·luminarà un total de cent trenta-una agulles del massís de Montserrat. La iniciativa vol homenatjar així els cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya, per reclamar la llibertat del nostre país.

L’acte es durà a terme la nit del 10 a l’11 de setembre i consistirà en l'acens d’una cordada d’un mínim de tres escaladors o excursionistes a cada una de les agulles amb un farell. A l’hora acordada s'encendran els cent trenta-un farells i a partir d’aquell moment el massís de Montserrat quedarà il·luminat de punta a punta. Les cordades faran bivac a l’agulla assignada, ja que l’acte començarà dimarts, dia 10, al migdia i no es tancarà fins l'endemà a primera hora del matí.

Per participar-hi cal posar-se en contacte amb el centre excursionista de referència, que indicarà quin cim correspon a cada excursionista.