Un jutge de Barcelona ha absolt els dos primers agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra jutjats per la seva actuació durant les protestes contra la condemna del Tribunal Suprem a la cúpula del procés, en concloure que la seva intervenció va ser correcta, congruent, oportuna i proporcional.

A la sentència, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del Jutjat d'Instrucció número 22 de Barcelona exonera els dos agents, per a qui l'acusació particular sol·licitava una multa de 1.800 euros i una indemnització de 600 euros per un delicte lleu de lesions, perquè tampoc s'ha pogut acreditar que fossin ells els que van lesionar la noia.

Els fets van passar cap a les 21.00 hores del 18 d'octubre del 2019. La jove es trobava al costat de dues amigues al vestíbul de l'estació de metro de la plaça de Catalunya de Barcelona, mentre en aquell moment s'estaven duent a terme diverses manifestacions de caràcter violent, amb crema de contenidors i llançament d'objectes, alguns incendiaris, contra la policia, segons ressalta el jutge a la seva resolució.

És en aquest context en el qual un grup d'agents antiavalots va acudir a l'estació de metro i, en repetides ocasions, segons el jutge, va ordenar el desallotjament i la dispersió dels manifestants. La majoria d'ells van obeir a l'ordre de la policia, a diferència d'un petit grup, entre el qual es trobava la noia que va acabar denunciat als Mossos, i les seves amigues, que volien agafar el metro.

Segons el jutge, els Mossos d'Esquadra, seguint el seu protocol d'actuació, van procedir a la dispersió dels congregats a l'estació que no havien obeït la seva ordre, utilitzant per a això les porres reglamentàries i exercint un ús "mínim" de la força, moment en què la denunciant va resultar lesionada per un agent que no ha pogut ser identificat.

El jutge ressalta a la seva sentència que no s'ha pogut acreditar que els dos agents denunciats, per a qui la Fiscalia va demanar l'absolució, haguessin causat o intervingut en les lesions sofertes per la noia.

La víctima i les seves amigues van denunciar al judici que l'actuació policial va ser incorrecte, però el jutge creu la versió dels Mossos, ja que considera que està avalada per l'informe forense, en el sentit que no troba cap element per sostenir que el relat de la policia sigui "contrari a la veritat del que ha passat".

A més, conclou que els agents van usar la "força mínima" -com apunta l'informe forense a partir de les lesions sofertes per la noia-, per facilitar el final dels aldarulls i superar la negativa a les ordres que donaven perquè es desallotgés la estació. Això demostra, segons el jutge, que es va tractar d'una actuació policial "guiada per la congruència, oportunitat i proporcionalitat" que fixen els protocols policials.

Si l'actuació policial va ser "la correcta", com ha dictaminat el jutge, tampoc es pot acusar els agents per la comissió per omissió, com pretenia la denunciant, que va sostenir que els policies estaven obligats a actuar en la seva defensa mitjançant una "acció positiva de salvació". A més, el jutge també ressalta que no consta que els agents denunciats haguessin donat l'ordre d'intervenir.

Al judici, els dos agents dels Mossos d'Esquadra, els primers en seure's a la banqueta per la intervenció policial durant els disturbis post-sentència, van defensar la seva tasca, mentre que la jove va assegurar que quan va veure arribar als antiavalots va aixecar les mans, mostrant el bitllet que acabava de comprar, i va dir: "ja me'n vaig, ja me'n vaig", davant del que, segons la seva versió, els agents la van començar a colpejar amb les porres.

La denúncia inicial de la víctima també es dirigia contra uns altres dotze agents dels Mossos d'Esquadra, tot i que finalment no van ser jutjats perquè l'acusació particular finalment no els va acusar ja que el jutge no va acceptar donar-li més temps per prosseguir amb la investigació sobre l'autoria dels fets. Per aquest motiu, el jutge també certifica a la seva sentència l'absolució dels altres dotze agents, en aquest cas per falta d'acusació.