L'Audiència de Barcelona ha considerat que els 13 membres dels CDR que van participar en una acció davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el passat 23 de febrer de l'any 2019 per denunciar la repressió policial contra el moviment independentista, no considera un delicte de presó. La fiscalia demanava penes d'entre un i dos anys i mig de presó per desordre públic, desobediència i resistència greu malgrat que, fins i tot els mossos que van declarar en el judici, van admetre que no van veure en cap cas violència.

El Tribunal considera que la protesta d'aquell dia no és punible i entra dins de la llibertat d'expressió i crítica. D'altra banda, també conclouen que la resposta a l'acció dels mossos per neutralitzar-la va ser una resistència passiva i sense violència que no permet ser castigada per l'ordenament. Així doncs, el Tribunal reconeix l'argument dels advocats de les defenses a l'afirmar que "a les portes del Palau de Justícia no s'hi va cometre cap delicte, sinó l'expressió pura i genuïna d'un exercici de drets fonamentals" com és encandenar-se a les portes del TSJC. "La resposta al que va passar aquí no la trobem al Codi Penal", va recalcar el lletrat Xavier Monge. Fiscalia, en canvi, considera que aquella acció "pretenia atacar directament contra un dels poders" de l'Estat.

Des d'Alerta Solidària i el mateix col·lectiu Encausades TSJC, han celebrat la sentència del jutge: "Després de dos anys d'estar imputades per seure's en unes escales reclamant la llibertat dels presos polítics i les detencions dels mossos, finalment l'Audiència els ha absolt de tots els delictes".