L'Audiència de Madrid ha absolt l'artista Enrique Tenreiro, acusat de diversos delictes per haver pintat un colom i el missatge "per la llibertat" a la tomba de Francisco Franco al Valle de los Caídos l'octubre de 2018, un any abans de l'exhumació. La Fiscalia demanava any de presó per Tenreiro i l'acusació popular (Associación para la Defensa del Valle de los Caídos) dos anys per delictes contra la llibertat de consciència i d'actes de profanació i danys. Per altra banda, l'Advocacia de l'Estat va comparèixer per sol·licitar, per la via civil, que l'artista hagués d'indemnitzar a Patrimoni Nacional amb 833 euros pels danys causat a la tomba. 

L'artista gallec va realitzar aquesta performance la vigília del dia de difunts per la "reconciliació dels espanyols", recordant que altres dictadors com Benito Mussolini o Adolf Hitler, no estan enterrats en llocs públics i que el fèretre del dictador estava "fora de lloc", en un espai "pagat per tots", segons va relatar durant el judici. En aquell moment, la tomba de Franco era un tema de debat a la societat espanyola, que es va acabar amb l'exhumació del dictador, que va ser traslladat l'octubre del 2019 al cementeri de Mingorrubio.

Sentència no unànime 

Així, els jutgen rebutgen que l'artista volgués ofendre les creences religioses dels que eren a missa. "No havia començat la missa, segon, va actuar sol i de forma ràpida, i les consignes en cap cas anaven en contra de les creences religioses dels que poguessin ser-hi presents", justifiquen. Així, també han considerat que la pintada en cap cas profanava la tomba del dictador: "Es tracta d'una figura amb una trajectòria com a cap d'Estat i la finalitat de l'acusat no era la del vilipendi de la seva persona com a tal, sinó expressar una idea sobre la seva presència al lloc en qüestió, sense que hi hagi un ànim d'ultratge", conclouen els magistrats en una sentència que no ha estat unànime.

Durant el judici, l'artista ha defensat que la pintada va ser una "acció de protesta" que va dur a terme "a tota velocitat" en veure que en aquell moment s'anava a celebrar una missa. Segons ha explicat, ho desconeixia fins que va veure uns capellans. En la gravació del dia que van passar els fets, es pot veure com efectivament Tenreiro se situa davant la làpida, treu les flors que reposen sobre la tomba i com amb pintura vermella dibuixa un colom sota el lema "per la llibertat". 

Pintada justificada 

En ser detinguts per membres de seguretat, va cridar "per la llibertat i la reconciliació de tots els espanyols, perquè no hi hagi cap bàndol vençut". Davant les queixes dels visitants del Valle de los Caídos, l'home va assegurar que no estava en contra de la unitat d'Espanya, "però Franco va matar moltíssima gent". 

Segons el seu relat, no hauria fet aquesta pintada en qualsevol altra làpida, però a la del dictador estava justificat: "És lícit tenir enterrat un dictador que va prendre la llibertat a diverses generacions i que va contribuir a causa una guerra? Crec que aquesta tomba estava fora de lloc", va al·legar al judici. Per contra, la Fiscalia va incidir durant el judici que l'acció es va desenvolupar amb "evident menyspreu cap als sentiments religiosos dels presents i emparant-se en la seva concepció sociopolítica de la societat" i a més va tenir lloc "mentre els nens de l'Escolania estaven accedint al Cor i els sacerdots de l'Eucaristia es dirigien a l'Altar Major”.