El govern espanyol paga anualment més de 9.000 euros pel manteniment de la tomba del dictador Francisco Franco al cementiri del Prado-Mingorrubio. A aquest cost se li ha de sumar la vigilància del panteó, la gestió de la unitat d'enterrament i els treballs de neteja, segons ha avançat Europa Press.

L'executiu de Pedro Sánchez ho ha revelat a través d'una pregunta escrita al Senat del parlamentari de Compromís Carles Mulet que demanava conèixer el cost mensual del manteniment de la tomba del dictador franquista des del seu trasllat del Valle de los Caídos. El govern espanyol ha informat que la despesa més gran és pel contracte de la vigilància i la seguretat del panteó. Aquesta despesa ascendeix als 714,12 euros mensuals. També l'encàrrec a SEGIPSA per l'administració i gestió de l'enterrament, amb un cost de 10,32 euros mensuals. Ambdues despeses tenen càrrec a l'aplicació pressupostària.

Pel que fa al servei de neteja de la tomba, també a càrrec de l'aplicació pressupostària, no son objecte d'un contracte periòdic amb duració determinada, sinó que es fan de manera puntual. L'import d'aquesta despesa s'estima que ascendeix als 360 euros anuals, que equival a 30 euros mensuals, segons respon el govern de Sánchez a la resposta del senador de Compromís.

Fundació Franco

A més, el Ministeri de Defensa ha inclòs el president de la Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF), Juan Chicharro Ortega, en el rànquing de militars que ocupen "càrrecs rellevants" fora de les Forces Armades. Així ho recull la publicació oficial del ministeri liderat per la socialista Margarita Robles que inclou el líder de la institució franquista, segons va avançar Público.

El capità de vaixell Mariano Juan y Ferragut va incloure Chicharro entre els tres militars que avui dia ostenten altres càrrecs d'importància. El top 3 és plasmat en la publicació oficial del Ministeri de Defensa sobre les Jornades d'Història Marítima celebrades entre juny i juliol del 2020. En l'article, el capità sosté que "actualment és l'època daurada de la Infanteria de Marina", i va voler exemplificar-ho amb "alguns llocs rellevants, alguns aliens a les Forces Armades", els quals, segons el capità, en tots els casos són ocupats per "mèrits propis" i entre ells es troba el líder de la Fundació Franco.

Entre aquests exmembres de la Infanteria de Marina amb "càrrecs rellevants" hi ha Chicharro Ortega. "Un general, antic comandant general de la Infanteria de Marina, que presideix la Fundació Francisco Franco", afirma sense embuts Juan y Ferragut.

Judici per pintar la tomba

Un any de presó i una indemnització de 833,41 euros per danys a Patrimoni Nacional. Això és el que la Fiscalia Provincial de Madrid demana per l’artista gallec Enrique Tenreiro per haver realitzat una pintada sobre la tomba del dictador Francisco Franco un colom i el text “Per la llibertat”, a la basílica del Valle de los Caídos. Els fets van tenir lloc l’octubre del 2018, abans de l’exhumació, i se li imputa un delicte contra la llibertat de consciència. La Fiscalia sosté que va dirigir-se a la part posterior de l’altar major on es trobava la tomba del dictador i “amb evident menyspreu cap als sentiments religiosos dels presents i emparant-se en la seva concepció sociopolítica de la societat", va fer la pintada sobre la làpida. 

Imatges principals: Franquista fent la salutació feixista davant la tomba del dictador - Europa Press