"Em preocupa la situació de Catalunya. Veig la dificultat de sumar". Amb aquestes paraules, el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, s'ha lamentat en una entrevista a Regió7 que el procés català acabi generant divisió perquè "no se sàpiga gestionar" el resultat ajustat que va sortir de les urnes del 27-S.

"La corda està més tensa que abans", posa de manifest, i assegura que si li preocupa la situació és precisament perquè "té conseqüències a nivell humà" i "de prestació dels serveis socials".

Per dibuixar el que vol traslladar sobre el procés, li ve al cap una frase de sant Benet, que diu que "no hem de buscar el que em convé a mi mateix o al meu grup, sinó el que convé a la col·lectivitat, a la majoria". El seu consell, prestat també de les paraules del pare Benet, és "buscar el bé comú" perquè, en cas que no sigui així, existeix el "perill de crear una divisió dins la societat".

Posa com a exemple el Brèxit i explica que un monjo que voltava per allà el dia de la votació del referèndum va anar al matí a una missa d'una església catòlica "i allà van resar perquè el Brèxit no suposés la divisió de la societat anglesa". A la tarda, van continuar pregant. Aquesta vegada, però, en una església anglicana, i van tornar a resar pel mateix, ja sabent que el resultat seria molt ajustat i reiterant en la seva idea que això no creés la divisió.