Insults, missatges d'odi i ara, directament, una crida a la violència. El líder de la ultradreta de Vox, Santiago Abascal, s'ha envalentit aquest matí. Se sentia còmode, l'entrevistava l'extremista Federico Jiménez Losantos a esRadio, i per això ha arribat a demanar a través de les ones que el president Pere Aragonès rebi un clatellot. Aquesta és la frase literal: "El cop de cap a una bandera catalana a la qual no tinc cap refús, al contrari, és una bandera que és a la caserna... Però això, juntament amb la retirada d'una bandera d'Espanya, en un acte on hi ha el president del govern espanyol...".

I continua: "Això, un president que tingui el que s'ha de tenir, hauria d'aixecar-se i bufetejar Aragonès en públic i en directe. I tenim un president sense cap mena de principi que està disposat a qualsevol cosa per mantenir el poder. I davant d'això? Distància. Al PSOE se li ha d'aplicar un cordó sanitari, no concedir-li ni una mica d'alè", carrega l'extremista contra Pedro Sánchez.

"Fills de puta"

Sobre l'homenatge a Henri Parot, també ha sobrepassat els insults: "Estem davant d'una cosa més greu que la traïció d'uns quants jutges. El que passarà demà a Mondragón [Arrasate] és molt greu. Es va fer una llei que prohibia l'exaltació del terrorisme i això s'ha saltat. És evident que un psicòpata terrorista com Parot, que va matar 39 persones i fins i tot nens, si serà rebut a Mondragón és per reivindicar tota aquesta mena de crims. Qui ho permeten són còmplices, els jutges, i també els polítics del PSOE i el PP. Han de suportar les víctimes del terrorisme aquests homenatges a uns fills de puta, uns assassins i que ho acceptem com normal?".

Precisament, la marxa de què parla ha estat finalment desconvocada. Es preveia a Arrasate (Guipúscoa) en homenatge  al pres d'ETA Henri Parot, condemnat a més de 4.000 anys de presó per diversos atemptats amb 39 víctimes mortals, perquè s'havia intentat "criminalitzar" i per tal de no possibilitar "la confrontació", es substitueix per concentracions contra la cadena perpètua al País Basc i Navarra. L'organització tenia previst fer una marxa de 31 quilòmetres a Arrasate per demanar l'excarceració de Parot, perquè reclamaven que no se li apliqui la legislació excepcional, sinó l'ordinària, ja que en cas que s'apliqués aquesta, l'etarra ja seria fora de la presó.

En una compareixença davant dels mitjans de comunicació, els portaveus de Sare, Joseba Azkarraga i Bego Atxa, han explicat que han decidit suspendre la marxa de 31 quilòmetres —un per cada any que ha passat Parot a la presó—  per "no alimentar cap espai de confrontació". L'objectiu no és homenatjar Parot, com explica Abascal, sinó reclamar la mateixa llei que a altres presos.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Santiago Abascal en una plaça de toros