És una “anomalia democràtica” que Felip VI “es vegi forçat” a reunir-se amb representants partits independentistes. Així ho ha volgut denunciar el líder de Vox, Santiago Abascal, després de reunir-se amb el monarca en la ronda de consultes aquest dijous al matí. Ho ha dit en la compareixença posterior al Congrés dels Diputats —no davant d’ell al Palau de la Zarzuela—, i ha lamentat que l’Estat “no tingui mecanismes” per a impedir-ho. També ha aplaudit el seu discurs del 3-O.

“És una anomalia democràtica que Sa Majestat el Rei s’hagi de reunir amb diputats que no han jurat la Constitució”, ha criticat el dirigent ultra des de la sala de premsa de la cambra baixa. “De mateixa manera, lamentem l’anomalia democràtica que se’l forci a rebre forces que han actuat com una organització criminal”, ha insistit. No ha concretat a qui es referia, però abans l'han precedit Laura Borràs (JxCat) i Jaume Asens (Catalunya en Comú).

En tot cas, el president del partit d’extrema dreta ha transmès la seva “lleialtat a la Corona” i la “gratitud al discurs del 3 d’octubre, un discurs històric per a aturar el desenvolupament del cop d’Estat a Catalunya”.

Pel que fa a la investidura, Abascal ha expressat el seu vot contrari a Pedro Sánchez, però que sí que donarà suport a l’acció de govern “si està disposat a restaurar l’ordre constitucional a Catalunya” amb l’aplicació de l’article 155.