Hi ha una certa polèmica sobre l'origen del cognom Abascal. Alguns opinen que ve del basc i que significaria "garriga" (simptomàticament, un dels líders de Vox a Catalunya es diu, justament, Garriga), però d'altres en discuteixen aquest origen. Alguns especialistes en genealogia asseguren que els primers Abascal ja van lluitar contra els albigesos, en una defensa aferrissada de la religió catòlica que va acabar amb l'extermini dels "heretges". També afirmen que un Abascal va ser virrei del Perú, va ser creat marquès de la Concòrdia Espanyola al Perú i va destacar per la seva oposició als independentistes llatinoamericans (que acabarien obtenint la victòria poc després de la sortida d'Abascal). 

Tanmateix, Abdelhak Marso n'ofereix una altra versió: Abascal seria un cognom àrab. El líder del partit xenòfob deu ser descendent d'àrabs?

Abdelhak Marso és advocat i vicepresident de la Asociación Intercultural Ibd Rochd, una entitat de Sant Boi. Defensa que Abascal podria ser la transcripció llatina de Abbas Khali. De fet, al món àrab hi ha gent que es diu Abbas Khalid, Abbas Khali o Abbas Khalil.