Les eleccions andaluses ja tenen data, el 19 de juny. Després que Juan Manuel Moreno, president de la Junta d'Andalusia, avancés el passat dilluns els comicis andalusos, els partits de la comunitat han començat a moure's i triat qui encapçalarà les seves llistes. Una de les formacions que parteix com a favorita per treure un bon resultat segons els sondejos és Vox. Però tot i els bons auguris en les enquestes, qui es posarà al capdavant de la llista no està confirmat. Totes les travesses apunten a Macarena Olona i ara, Santiago Abascal, també l'assenyala. "Vostè em pregunta per Macarena Olona i cada cop li veig més cara de presidenta", ha declarat abans als periodistes aquest dimecres. 

"Vox és un partit que mai no anuncia els seus candidats abans de convocar-se les eleccions i, un cop convocades, mai ho fa fins que s'han reunit els seus òrgans de govern", ha advertit el líder del partit d'extrema dreta, per, tot seguit, apuntar directament a Macarena Olona. La confirmació del partit arribarà aquest dijous, després de la reunió del Comitè Executiu Nacional, quan s'anunciarà formalment la candidatura. Malgrat que encara Olona no compte amb la confirmació oficial, anteriorment Abascal ha fet servir una fórmula similar per assenyalar al candidat de Castella i Lleó, Juan Garcia Gallardo. En aquella ocasió, el líder de Vox va afirmar que a Gallardo se li estava posant "cara de vicepresident". 

Olona, fora del nucli fundacional de Vox

Actualment, Macarena Olona és una de les cares més conegudes de Vox. És diputada per Granada al Congrés dels Diputats i secretaria general del seu grup parlamentari. Originària d'Alacant, abans de fer el salt al partit d'extrema dreta era advocada. En els darrers anys, cada cop ha agafat més rellevància tant de cara al públic com internament. Destaca que Olona és de les poques dirigents de Vox que no forma part del cor fundacional del partit d'extrema dreta. Segons informa El país, la formació d'Abascal la va fitxar per LinkedIn. 

Eleccions anticipades

El passat 25 d'abril, Juan Manuel Moreno, president de la Junta d'Andalusia, va anunciar socialment que avançava les eleccions andaluses. Moreno va afirmar que "està clar que la legislatura s'ha acabat". El president andalús sosté que han estat els motius econòmics els que el van dur a convocar els comicis abans: "Andalusia necessita un pressupost per al 2023, i això ens porta irremeiablement a convocar les eleccions abans de l'estiu". La decisió del dirigent del PP andalús ha incomodat als seus socis de govern actuals, Ciutadans, als quals les enquestes els auguren molt mal futur.