A Ferraz tanquen files després que l’Audiència de Sevilla hagi condemnat dos expresidents socialistes andalusos. Davant la presó per José Antonio Griñán i la inhabilitació per Manuel Chaves, el PSOE defensa que ja van depurar responsabilitats polítiques en el seu moment, a diferència del PP amb la Gürtel; que el PSOE no ha estat condemnat i ni tan sols investigat, a diferència del PP amb la Gürtel, i que Pedro Sánchez ni tan sols tenia responsabilitat polítiques importants, a diferència de Mariano Rajoy amb la Gürtel. “Són fets aliens al govern actual”, ha assegurat el secretari d’organització José Luis Ábalos.

En una compareixença des de la seu del PSOE a Madrid, José Luis Ábalos ha admès que la sentència no els deixa “indiferents” i que és “molt dura”. No obstant això, ha començat la declaració marcant distàncies. “Es tracta d’una concessió d’ajudes per part de la Junta entre el 2011 i el 2009, és a dir, la passada dècada”, ha assegurat. En aquest sentit, ha defensat que “no afecta ni l’actual govern ni la direcció del PSOE”. Ha recordat que en aquell moment Pedro Sánchez no era més que un regidor de l’oposició a l’Ajuntament de Madrid.

De la mateixa manera, el ministre de Foment en funcions ha subratllat que “el PSOE d’Andalusia ja va depurar responsabilitats”, i que van abandonar els seus càrrecs públics —quedant-se sense aforament— i van donar-se de baixa de la formació. “A diferència del PP en el cas Gürtel, en el qual sí que va ser condemnat el partit, el PSOE-A ni tan sols ha estat investigat”, ha rebatut Ábalos. “No és un cas del PSOE, sinó d’antics responsables públics de la Junta d’Andalusia”, ha insistit.

La comparació amb el cas Gürtel del PP ha estat constant en la declaració de José Luis Ábalos, que també ha esgrimit que el PSOE “no va tractar mai d’amagar aquest cas, ni va intentar comprar el silenci dels jutges, ni ha destruït cap de les proves”. Al contrari, el dirigent socialista ha defensat que la corrupció “ha de ser extirpada de la vida política”. En aquest cas, ha puntualitzat, no hi ha hagut enriquiment il·lícit. També a diferència del PP.

El secretari d’organització del PSOE ha rebatut que durant una dècada el PP hagi “esgrimit constantment” aquest cas “per a tractar de desviar l’atenció de la corrupció sistèmica del seu partit”. A més a més, ha recordat que Pablo Casado sí que va formar part del govern autonòmic madrileny amb Esperanza Aguirre. A Ciutadans li ha recordat que van governar amb el PSOE a Andalusia “quan se sabia aquesta qüestió i ni tan sols estaven acotades les responsabilitats com ara”.