El govern espanyol ha limitat a un mes l'estada legal a Espanya dels 629 migrants rescatats pel vaixell Aquarius, que atracarà aquest diumenge a València. El ministre de Foment i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos (a la foto), ha assegurat aquest dissabte que seran tractats amb la legalitat a la mà "sense excepcions".

"Per tant, que ningú no es posi nerviós, que això no és un problema d'immigració, sinó de fer front a una situació en la qual calia decidir entre salvar una gent o deixar que morís. No hi ha més", ha afirmat. "No podem fer cap altra cosa", ha agregat.

Tanmateix, fa dos dies, el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va afirmar que la llei possibilita un tracte específic per a casos com el de l'Aquarius. I aquest divendres, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va dir que Espanya "no pot descartar res" respecte al tracte i el tipus de protecció que rebran aquests migrants.

Estrangeria o asil

Ara, segons que han confirmat a eldiario.es fonts del Ministeri de l'Interior i de Vicepresidència, s'aplicarà estrictament la Llei d'Estrangeria. Durant aquest permís temporal d'un mes, els acollits podran recuperar-se i realitzar els tràmits d'Estrangeria o Asil, segons les circumstàncies de cada un.

Aquesta mesura, prevista a la Llei d'Estrangeria, s'aplica de forma "excepcional" i "per raons humanitàries", segons Interior. "Aquestes persones no han arribat de forma irregular a Espanya, sinó que tenen un permís d'entrada de les autoritats espanyoles".

El permís serà prorrogable per motius relacionats amb la salut dels migrants, que abans de ser acollits a Espanya van romandre durant una setmana en alta mar després de ser rebutjats pel govern italià.

Expulsió

Aquest mes, els acollits tindran més garanties per ser informats sobre els seus drets i accedir a assistència lletrada. En funció de la seva situació individual, alguns podran optar a un permís de residència per raons humanitàries, o a l'asil. En aquest últim cas, restaran legalment a Espanya fins no es resolgui la seva petició.

Els qui no caiguin en alguna d'aquestes dues condicions seran tractats com la resta de migrants que arriben a Espanya de forma irregular, com va dir aquest dijous el ministre de l'Interior. Per tant, ingressaran en un CIE i el Ministeri de l'Interior obrirà un expedient d'expulsió, com marca la Llei d'Estrangeria.

Ábalos participava en l'Escola de Formació del PSC. Allà ha criticat l'actitud d'Itàlia. No es pot ser "tan baix moralment", ha dit. També ha advertit a la UE que és urgent una política migratòria "a l'altura" dels valors d'Europa. "El problema de la immigració no és aquest vaixell, és molt més complex".