Durant molts anys, l’Estat ha menystingut Catalunya. Aquest ha estat el diagnòstic del ministre de Foment, José Luis Ábalos, que n’ha responsabilitzat el Partit Popular. “Hi ha qui vol independitzar-se d’Espanya, però l’Estat ha anat independitzant de Catalunya fa temps”, ha advertit el dirigent espanyol. S’ha fixat, per exemple, en les xifres d’execució de les inversions a Catalunya durant el govern de Mariano Rajoy.

“Com és possible que el president del govern espanyol trigui sis anys a veure’s amb el president de la Generalitat?”, s’ha preguntat el ministre de Foment, que ha reiterat l’aposta pel diàleg polític de l’executiu espanyol, malgrat els obstacles i els “dubtes”. La Festa de la Rosa del PSC, aquest diumenge, ha estat marcada per l'absència del president espanyol Pedro Sánchez, de viatge oficial al Canadà.

Per altra banda, Ábalos ha subratllat les paraules d’”humanitat” de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que es va mostrar partidària d’indultar els presos polítics en cas de condemna. En aquesta línia, ha retret al PP que es preocupi més de prohibir els indults als condemnats per rebel·lió que de Franco al Valle de los Caídos. “Només els ha faltat dir ‘sempre que siguin catalans’”, ha ironitzat.

"Els qui volen solucionar els problemes tenen molts dubtes i de vegades fallen, però així es troben les solucions”, ha defensat el ministre espanyol. En aquest sentit, ha carregat contra Ciutadans i el PP, perquè, com “no tenen cap política a oferir”, estan “muntant tot aquest soroll”. I ha reblat: “No ens discuteixen les polítiques, sinó els rumors”.

El dirigent socialista s’ha preguntat què és Ciutadans. “No estan sobre el terreny, ni a les associacions de veïns, ni en els sindicats; només els veig en llistes electorals”, ha criticat Ábalos. Sobre el PP, ha dit que és “l’antiga Aliança Popular”, però que “no tenen projecte”.

“Menys romeries a Waterloo i més anar al Parlament”

Per la seva part, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a l’independentisme “menys romeries a Waterloo i més anar al Parlament”. En aquest sentit, ha advertit que “les romeries a Waterloo no donen feina, no redueixen les desigualtats, no donen beques menjador”. Ha afirmat que el sobiranisme està desorientat, sense saber com actuar. “Han perdut el cap!”, ha arribat a dir.

També s’ha referit a la situació dels presos i exiliats polítics. “Per què tenen un embolic judicial? Perquè no ens van fer cas!”, ha defensat el dirigent dels socialistes catalans, que ha demanat que no els “facin responsables” dels seus errors. Els ha demanat un “punt d’humilitat” per a admetre que es van fer les coses malament la legislatura passada.

Iceta ha recordat que, en la Festa de la Rosa de fa dos anys, va demanar a Pedro Sánchez que “ens deslliurés de Rajoy”. Dos anys més tard “ha complert com un campió”, s’ha felicitat. “Espanya no és el PP amb l’ajuda de Ciutadans, Espanya és un país divers i plural”, ha assenyalat.

Batet: “Problemes dels catalans i espanyols”.

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, també ha intervingut durant la Festa de la Rosa. I ho ha fet per advertir que s’ha de parlar dels “problemes dels catalans” i els “problemes dels espanyols”, i no dels “problemes de Catalunya i Espanya”. Ha volgut dirigir-se a la Catalunya i l’Espanya “reals”.

“El govern socialista té un projecte per aquest país, i es pot sintetitzar en una sola paraula: justícia”, ha sostingut Meritxell Batet, que ha reivindicat l’exhumació del cadàver de Franco, l’acollida de l’Aquarius o la “conquesta d’una radiotelevisió pública que feia vergonya i ara és un orgull per als ciutadans”.