El ministre socialista en funcions, José Luis Ábalos, demana que Esquerra "s'abstingui" per formar "el més aviat possible" un govern. Malgrat tot, no pot afirmar que aquesta setmana hi hagi una investidura de Sánchez. Les declaracions les ha fet just abans de conèixer la decisió de l'Advocacia de l'Estat sobre demanar la immunitat de Junqueras per exercir com a Eurodiputat.

En una entrevista al canal valencià À Punt, Ábalos creu que l'informe favorable a l'alliberament del líder d'Esquerra "no és només la clau dels acords per una investidura" i assegura que hi ha d'altres aspectes que també condicionen tenir un nou govern espanyol. A més, recorda que la llibertat de Junqueras depèn del Tribunal Suprem que és "qui s'ha de manifestar", i l'informe actual "no és resolutiu ni definitiu".

Sobre les negociacions, el ministre en funcions defensa que tot "el procés polític està molt judicialitzat" i fa una crida a l'opció del diàleg que considera que el seu partit "està representant ja". També, amb un to mes conciliador que mesos enrere, demana "normalitzar les relacions amb el govern català" i defensa que fins ara, s'han creat molts espais "de conversa" entre les dues posicions.