El secretari d'organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dissabte que el seu partit pretén que "la dreta [PP i Cs] pugui participar en l'operació de desbloqueig" per a la formació de govern a Espanya, i ha argumentat que "tots ells en campanya es van comprometre a no bloquejar". Ábalos ha fet les declaracions quan alhora el PSOE negocia amb ERC la investidura.

Preguntat per la negociació amb ERC i quines són les "línies vermelles" del PSOE, Ábalos ha apuntat que "són les de sempre: la legalitat, el respecte a la Constitució i a la integritat territorial de l'Estat".

Sobre una hipotètica negativa d'ERC a donar suport a l'acord de govern i quines serien les alternatives per al PSOE llavors, el secretari d'organització socialista ha apuntat: "També hem fet una crida a Ciutadans. Després de perdre 47 diputats n'ha de prendre nota, i tal com es va comprometre en campanya, no bloquejar. No ens hem dirigit només a ERC. De fet, les nostres primeres apel·lacions han estat als partits que diuen que defensen la Constitució", ha conclòs.

Ábalos ha fet aquestes declaracions després de votar en l'agrupació socialista a la qual pertany a València, per a avalar l'acord de govern en coalició amb Unidas Podemos. "És la primera vegada que fem una consulta a nivell nacional de caràcter vinculant, és la primera vegada que apliquem els estatuts que estableixen aquestes consultes", ha assegurat sobre aquest tema.

Preguntat per les negociacions per a la formació de govern, Ábalos ha apuntat que, a més del pacte aconseguit amb la formació que encapçala Pablo Iglesias, no aspiren a "res més que a altres acords amb les forces no tant disposades a ajudar, com a desbloquejar la situació". S'ha referit, segons ha explicat, al PNB, el Partit Regionalista Càntabre, BNG o Coalició Canària. "Evidentment, també hem d'obrir altres processos de futur, que tenen a veure amb conflictes que tenim oberts i que cal començar a abordar", ha apuntat al·ludint als independentistes.