Des que en plenes negociacions amb ERC els socialistes han començat a parlar de "conflicte polític", que no han deixat de fer-ho. En aquest sentit, després que Pedro Sánchez hagi anunciat que trucarà a Quim Torra i la resta de presidents autonòmics, José Luis Ábalos ha insistit que no es pot negar l'existència d'aquest conflicte. "Sabem perfectament que aquesta qüestió està afectant la governabilitat i, per tant, un govern no pot oblidar-se d'aquesta qüestió i ha de fer-hi front", ha defensat el ministre de Foment i secretari d'organització del PSOE.

En una entrevista aquest dijous al matí a TVE, el dirigent socialista i membre de l'equip negociador ha defensat que les converses amb ERC són fruit de la "necessitat", i no pas del "desig". No obstant això, segons el ministre en funcions, aquestes negociacions obren "una gran oportunitat per encarar aquest conflicte". Ha admès que és "normal que emprem més temps per tractar d'entendre situacions i de no negar raons i posicions".

“Ara mateix estem pendents de definir quin seria l’instrument que ens permetria mantenir aquest diàleg polític”, ha assenyalat José Luis Ábalos en relació a les negociacions amb els republicans. En tot cas, ha deixat clar que es tracta de “canalitzar el conflicte d’una manera política i dins del marc constitucional”.