Si l’estat d’alarma pel coronavirus dura quinze dies és perquè així ho fixa la llei, però es pot sol·licitar una pròrroga. D’aquesta manera, el ministre de Transports i autoritat delegada competent, José Luis Ábalos, ha obert la porta de bat a bat a una possible ampliació temporal de les mesures dràstiques de confinament. El dirigent socialista, que ha admès que no treballen amb un calendari definit, ha assegurat que “és evident que haurem de prorrogar la situació”, amb el vistiplau del Congrés dels Diputats.

En una entrevista aquest dilluns al matí a RNE, José Luis Ábalos ha assenyalat que “és evident que no tenim un calendari cert” i que “són quinze dies perquè legalment exigeix que siguin quinze dies”. En aquest punt, el secretari d’organització del PSOE ha admès que “és evident que haurem de prorrogar la situació” d’estat d’alarma. “En quinze dies no crec que estiguem amb la capacitat per guanyar aquesta batalla”, ha dit.

 

Preguntat pel fet que el president Quim Torra es desmarqués del comunicat conjunt de presidents autonòmics, Ábalos ha criticat que “un no pugui sortir de la seva dinàmica ni amb una crisi d’aquesta magnitud”. En aquesta línia, ha instat a “aparcar projectes polítics” per uns dies. “Estem parlant de la salut i la vida. Hauríem de parlar exclusivament d’això i no aprofitar-ho”, ha sostingut. I ha ironitzat: “Fins i tot dins la seva mentalitat, correspon una solidaritat entre tots els pobles, fins i tot amb estats estrangers. Ni tan sols és coherent amb la lògica separatista”.

Per altra banda, el ministre de Transport ha assegurat que el govern espanyol haurà d’aprovar aquest dimarts, en Consell de Ministres, noves mesures econòmiques “ambicioses” per a mitigar l’impacte del coronavirus en l’ocupació i l’economia. En aquest sentit, ha demanat a Europa que sigui també “ambiciosa” i no posi “obstacles per a compensar les pèrdues”.

Ábalos s’ha centrat pràcticament en exclusiva al coronavirus. Preguntat sobre la decisió inèdita del rei Felip VI de trencar amb el seu pare, s’ha limitat a dir que és una mesura “contundent” i “respectable”, però que ara només té al cap “aquesta batalla que no és fàcil”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya, l'Estat espanyol i el món